Poziv šolam

VSTANI IN UKREPAJ
Pridruži se milijonom ljudi, ki se borijo proti revščini ter za
doseganje Milenijskih razvojnih ciljev
16. - 18. oktober 2009

VSTANI in UKREPAJ je svetovni poziv, s katerim se zavzemamo za odpravo revščine in za doseganje Milenijskih razvojnih ciljev. V petek, 16. oktobra 2009, dan pred Mednarodnim dnevom boja za odpravo revščino, bomo ljudje dejansko in simbolično VSTALI in UKREPALI z različnimi AKTIVNOSTMI, s katerimi bomo od svojih vlad zahtevali izpolnitev obljube o odpravi skrajne revščine.

Slovenska filantropija, združenje za promocijo prostovoljstva, Društvo za Združene narode za Slovenijo in Sloga, platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, vas pozivamo, da se tudi vaša šola pridruži omenjenemu gibanju. Sodelujete lahko na različne načine; na primer s pisanjem pisem, pesmi, zgodb, risanjem, šolsko uro posvečeno temi revščine, izdelovanjem plakatov, stripov, fotografij, kratkim kulturnim programom ali katerokoli dejavnostjo po lastni izbiri; edini pogoj je, da se dotika področja revščine.

Da se boste lažje odločili sodelovati v akciji, vam tudi sami ponujamo tri aktivnosti:

  • Izvedite akcijo skupaj z Adijem Smolarjem, ki bo 16. oktobra 2009 za učence osnovnih in srednjih šol nastopil v Mestnem muzeju Ljubljana, in sicer ob 12. uri.
  • Oglejte si zmagovalne fotografije natečaja, ki na domiselne načine skozi okno objektiva opozarja na vprašanja povezana z revščino, bojem proti revščini in z Milenijskimi razvojnimi cilji. Še bolje: zakaj ne bi o akciji pričeli razmišljati že danes in tudi vaše učence pritegnili k sodelovanju na fotografskem natečaju? Več na:
    http://www.filantropija.org/news.asp?FolderId=128&ContentId=445.
  • Na vašo šolo povabite prostovoljce Društva za Združene narode za Slovenijo, ki vam bodo na zanimiv način izvedli delavnico na temo revščine, ki je prilagojena glede na starostno skupino otrok ali mladostnikov. Več na: http://www.unaslovenia.org/drustvo/dejavnosti/delavnice.

Vabimo vas, da se vaša šola pridruži tudi pozivu vladi Republike Slovenije za zmanjševanje revščine in podpiše peticijo, ki jo pošiljamo v priponki. Po končani akciji VSTANI in UKRPEAJ bomo peticijo skupaj s pozivom predložili vladi, zato vas prosimo, da nam jo najkasneje do ponedeljka, 18. oktobra 2009, pošljete, ali na naslov Sloga, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti (barbara.vodopivec@sloga-platform.org), ali preko faksa (01/434 4402).

Več o akciji VSTANI in UKREPAJ si lahko preberete na tej spletni strani. Za prijave na katero izmed treh aktivnosti  in dodatne informacije se obrnite na info@milenijski-cilji.org, ali na kontaktno številko 040 569 001.

Naj se preko akcij širi vaše sporočilo!