Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob svetovnem dnevu okolja, 5. junij

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon.DUNAJ, 5. junij (Informacijska služba ZN) – Letošnji svetovni dan okolja več kot nujno opozarja na nezakonito trgovino s prosto živečimi živalmi in rastlinami. Potrebno je ukrepati. Pobija se slone zaradi slonovine, nosoroge zaradi rogov in luskavce zaradi lusk. Žrtve so tudi morske želve, tigri in posebne vrste dreves za les. Na tisoče vrst prosto živečih živali in rastlin je vedno bližje izumrtju. Vpletena podjetja in posamezniki stremijo le h kratkoročnim dobičkom, ki jih dosegajo na račun dolgoročnih koristi, ki bi jih lahko imele določene skupnosti in habitati. V mnogih primerih sodelujejo s transnacionalnimi organiziranimi kriminalnimi mrežami in skupinami, ki tudi aktivno sodelujejo pri destabilizaciji določenih držav.

Združeni narodi (ZN) so s številnimi partnerji odločeni, da bodo odpravili tovrstno nedovoljeno trgovino. V okviru ciljev trajnostnega razvoja, ki jih je lani sprejelo 193 držav članic ZN, bodo določili jasne podcilje za odpravo tega nezakonitega plenjenja.

Prejšnji mesec smo na drugi konferenci ZN o okolju v Nairobiju razglasili globalno kampanjo "Za divjino, za življenje'' (Wild For Life), ki jo vodijo Program ZN za okolje (UNEP), Program ZN za razvoj (UNDP), Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) in Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). Kampanja poziva vse, da se zavežejo končati nezakonito trgovino s prosto živečimi živalmi in rastlinami. Od preprostih ljudi se pričakuje, da ne kupujejo prepovedanih proizvodov, od vlad pa, da uvajajo spremembe z izvajanjem učinkovitih politik za zaščito vrst in ekosistemov.

Letošnja gostiteljica svetovnega dne okolja je Angola. Država se je zavezala, da ne bo več dopuščala prodaje nezakonitih izdelkov iz prosto živečih živali in rastlin. V ta namen krepi zakonodajo in povečuje nadzor na mejah. Predvsem želi okrepiti populacijo prosto živečih slonov, ki jih je opustošila njihova državljanska vojna. Takšni ukrepi pošiljajo močno sporočilo, da so prosto živeče živali in rastline dragocena dobrina, s katero moramo upravljati trajnostno ter jo zaščititi pred nezakonito trgovino.

Na letošnji svetovni dan okolja pozivam posameznike in vlade po svetu, da se ne prepustijo brezbrižnosti, se borijo proti pohlepu ter si prizadevajo za ohranitev naravne dediščine v korist te in prihodnjih generacij.