V Sredozemlju ogroženih 93 odstotkov ribjih vrst

Najslabše stanje v Sredozemlju je s plavimi ribami, zlasti s sardelami in sardoni. (Foto - BoBo)14. maj 2016 - Sredozemskemu ribolovu se napovedujejo slabi časi, saj je zaradi čezmernega ribolova ogroženih več kot 90 odstotkov ribjih vrst. Evropska komisija zato že pripravlja akcijski načrt za ureditev razmer.

Tako je evropski komisar za ribištvo Karmenu Vella ob robu največje svetovne razstave ribolova Sea Food Expo v Bruslju predstavil podatke o izčrpanosti ribolovnih virov v Sredozemskem morju, kjer je po podatkih komisije čezmerno polovljenih 93 odstotkov ribjih vrst v Sredozemlju.

Pri tem je še posebej kritično stanje plavih rib, zlasti sardel in sardonov v Jadranu, zato komisija poziva k takojšnjemu ukrepanju, pri čemer bo potrebno sodelovanje vseh držav, tudi nečlanic, ob Jadranskem morju. "Sprejeli smo že odločitev, da poskusimo obnoviti zarod sardel, za katerega vemo, da je v zelo slabem stanju," je dejal Enrico Brivio z direktorata Evropske komisije za pomorske zadeve in ribištvo.

Ukrepi evropske komisije, čeprav nujni, bodo zagotovo prizadeli ranljive majhne ribiče, kakršni so tudi v Sloveniji. Evropska komisija bo akcijski načrt z ukrepi izdala do konca letošnjega leta, ni pa še znano, kakšne omejitve bo načrt vseboval.

Vir: RTV SLO