Etiopija se spopada s hudo sušo; ogroženih najmanj šest milijonov otrok

Suša je prizadela 30 milijonov ljudi v Etiopiji. Posebej ranljivi so otroci. Fotografija je simbolična. (Foto - EPA)9. april 2016 - Etiopiji zaradi najhujše suše v zadnjih 50 letihgrozi kritično pomanjkanje hrane, prizadetih je okoli 30 milijonov ljudi. 10 milijonov jih nujno potrebuje pomoč v hrani.

Nevladna organizacija Save the Children je v petek opozorila, da z vse hujšo sušo narašča število Etiopijcev brez hrane. Posebej ranljivi so otroci. Kritično pomanjkanje hrane namreč grozi najmanj šestim milijonom otrok, saj je suša prizadela ogromno območje, na katerem živi 30 milijonov ljudi, poroča Al Džazira.

Država trpi zaradi že tretje zaporedne propadle letine, več kot 14.000 družin, ki se ukvarja s poljedelstvom, pa je že od julija lani na poti. Iščejo delo ali zaloge čiste vode.

Habiba, mati sedmih otrok, je dejala, da je trpela skupaj s svojimi otroki. Šest izmed njih je zbolelo in so se morali zdraviti. "Ni bilo mleka, hrane ali vode, saj je vodnjak presahnil. Lahko razumete, kako je materi gledati svojih šest otrok tako bolnih?"

Ne pomagajo opozorila, če ne ukrepamo

Vodja Save the Children, nekdanja danska premierka, Helle Thorning-Schmidt, je mednarodno skupnost pozvala, naj poveča svojo podporo. "Imamo vse potrebne sisteme zgodnjega opozarjanja, da preprečimo potencialno ogromno človeško trpljenje, a kaj nam koristijo zgodnja opozorila, če mednarodna skupnost ničesar ne stori," je vprašala.

Človekoljubne organizacije in etiopska vlada so sporočile, da morajo zbrati za več kot 1,4 milijarde ameriških dolarjev pomoči, če želijo obvladati krizo, a je bilo do zdaj zbrano le okoli polovica teh sredstev.

Etiopski premier Hailemariam Deselegn je svet pozval, naj daruje več. Poziv k 1,4-milijardni pomoči je sicer tretji največji poziv, po tistih za Sirijo in Jemen, v katerih divja vojna.

Etiopija je v osemdesetih letih 20. stoletja trpela hudo sušo, ki jo je še poslabšala državljanska vojna in ki je povzročila smrt več sto tisoč ljudi.

Vir: RTV SLO