Leto 2015 je bilo prepričljivo najtoplejše v zgodovini

Lansko poletje je bilo v Evropi zelo vroče in suho. (Foto - Reuters)21. januar 2016 - Leto 2015 je bilo najtoplejše leto od začetka merjenj leta 1850, saj je bila povprečna svetovna temperatura za 0,75 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja v obdobju 1961-1990 in za 0,9 stopinje nad povprečjem 20. stoletja.

Ameriška vesoljska agencija Nasa in ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) sta vsaka po svoje obdelali iste podatke in prišli do enake ugotovitve. Leto 2015 je s tem preseglo dozdajšnjega rekorderja, leto 2014, saj je bila povprečna temperatura za 0,16 stopinje Celzija višja v primerjavi z letom predtem, kar je največja enoletna razlika do zdaj. Rekordi so padali praktično po vsem svetu, z izjemo nekaterih predelov Južne Amerike in severnega Atlantika.

Skoraj vsako leto toplejše od prejšnjega

Lani je padlo tudi deset mesečnih rekordov, saj le januar in april nista bila najtoplejša meseca do zdaj. Decembra je bila tako povprečna temperatura Zemljine površine kar za 1,12 stopinje Celzija višja od povprečja v letih 1951-1980, kar je od leta 1880 največja razlika med novim in starim rekordom. Kar 15 izmed 16 najtoplejših let so sicer izmerili od leta 2001 naprej.

"Leto 2015 je bilo izjemno tudi v kontekstu dolgoročnih gibanj globalnega segrevanja," je sporočil direktor Nasinega inštituta za vesoljske študije Goddard Gavin Schmidt.

El Nino, a tudi človeški dejavnik

Znanstveniki opazen skok temperatur v letu 2015 pripisujejo deloma vremenskemu učinku El Nino, to je naravnemu vremenskemu ciklu v Tihem oceanu, ki z nekajletnimi razlikami opazneje poviša temperaturo oceana, vendar pa po njihovem mnenju ni dvoma, da k segrevanju prispeva tudi človek. "Brez dolgoročnega trenda teh rekordov ne bi bilo," je dodal Schmidt, ki je opozoril, da človeštvo s temi spremembami vstopa na "neznano območje".

Strokovnjaki so že napovedali, da se bo segrevanje nadaljevalo in da bo tudi leto 2016 postavilo nov rekord, saj naj bi bila povprečna temperatura na Zemlji konec letošnjega leta za med 0,72 do 0,95 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja, ki znaša 14 stopinj Celzija.

Vir: RTV SLO