Medvede v Pirenejih iz zimskega spanja pregnala (pre)mila zima

Rjavi medvedi običajno zimsko spanje začnejo konec novembra in se na prostem ne prikažejo vse do začetka aprila. (Foto - EPA)28. januar 2016 - Več rjavih medvedov v Pirenejih, gorovju, ki ločuje Španijo in Francijo, je izpustilo svojo običajno hibernacijo oz. zimsko spanje, saj temperature za ta čas ostajajo nenavadno visoke.

Na začetku januarja so uslužbenci naravnega parka Alto Pirineo na španski strani Pirenejev lahko na videoposnetkih opazovali medvedko in tri njene mladiče, kako iščejo hrano, namesto da bi se stiskali v kakšni jami.

Zunaj brloga vsaj teden dni

"Ni normalno, da medvedka s tremi mladiči pozimi ne hibernira," je povedal vodja urada za biološko raznolikost in zaščito živali v katalonski regionalni vladi Santiago Palazon. "Zunaj svojega brloga so bili vsaj teden dni," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Rjavi medvedi običajno zimsko spanje začnejo konec novembra in se na prostem ne prikažejo vse do začetka aprila. A nenavadno mila zima v tem kotičku severovzhodne Španije s temperaturami od pet do šest stopinj Celzija nad povprečjem je očitno spremenila navade nekaterih medvedov.

Medvedi so v Pirenejih v 90. letih prejšnjega stoletja predvsem zaradi lova skoraj izumrli, a so nato iz Slovenije, ki ima veliko medvedov, leta 1996 pripeljali tri zveri te vrste, da bi prispevali k razmnoževanju na tistem območju. Trenutno jih v tem delu gorovja živi okoli 40.

Vir: RTV SLO