Pred novim vodjo UNHCR zelo veliko dela

1. januar 2016 - Vodenje Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je z današnjim dnem prevzel Italijan Filippo Grandi. Njegov predhodnik, Portugalec Antonio Guterres mu zapušča težko nalogo, saj se UNHCR kljub največji begunski krizi po drugi svetovni vojni spopada s kroničnim pomanjkanjem denarja, piše nemški Deutsche Welle.

Grandi bo sicer vodil delo kar 9300 uslužbencev UNHCR iz 123 držav, a še bolj impresiven od tega je njegov mandat. Naloga visokega komisarja za begunce je namreč zagotavljati varnost in preživetje beguncev po vsem svetu, število teh pa je v letu 2015 preseglo rekordnih 60 milijonov.

Guterres, nekdanji portugalski premier, je bil sicer na čelu UNHCR deset let. Za razliko od njega je 58-letni Grandi veteran ZN in se je leta vztrajno vzpenjal po karierni lestvici znotraj te svetovne organizacije.

Njegov življenjepis se bere kot kronologija vojn in konfliktov minulih 20 let, piše Deutsche Welle: delal je v Sudanu, Iraku, Afganistanu, Liberiji, Ruandi in Burundiju. V zadnjem desetletju je delal v agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), od leta 2010 pa jo je tudi vodil.

Vir: STA