WTO v Nairobiju brez dogovora o razvojni agendi

20. december 2015 - Deseta ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije (WTO) se je po petdnevnih pogajanjih v soboto zvečer v Nairobiju končala z napredkom glede kmetijskih izvoznih subvencij, a brez dogovora o razvojni agendi iz Dohe.

Predstavniki 162 držav članic, ki so se prvič sestali v Afriki, so dosegli soglasje glede izvoznih subvencij v kmetijskem sektorju, v okviru katerega se morajo razvite države subvencijam odreči takoj, države v razvoju pa do leta 2018.

Generalni direktor WTO Roberto Azavedo je pozdravil sporazum kot "najpomembnejši dosežek na področju kmetijstva" v 20-letni zgodovini organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A udeležencem konference ni uspelo doseči dogovora glede t. i. razvojne agende iz Dohe, ki jo zahtevajo države v razvoju in ki je v zastoju že 14 let. Leta 2001 v Katarju dogovorjena agenda iz Dohe bi morala olajšati liberalizacijo svetovne trgovine ob hkratnem spodbujanju držav v razvoju.

"Članice imajo različne poglede o tem, kako nadaljevati pogajanja," navaja zaključna izjava konference. Nova hitro rastoča gospodarstva, kot sta Kitajska in Indija, želijo nadaljevati agendo iz Dohe, v okviru katere se še uvrščajo med države v razvoju, kar jim prinaša ugodne trgovinske pogoje.

V zaključni izjavi je po poročanju tujih tiskovnih agencij še navedeno, da so se članice WTO dogovorile, da bodo pogajanja o agendi iz Dohe nadaljevala.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je izrazila zadovoljstvo s konferenco v Nairobiju ter dejala, da je "Evropska unija uspešno zaključila tisto, kar je želela doseči."

Na konferenci so obenem določili časovne roke za izvedbo dogovora o odpravi uvoznih dajatev za 201 visokotehnološki izdelek, katerih letna trgovina je ocenjena na več kot 1,2 milijarde evrov letno.

Prva ministrska konferenca WTO v Afriki se je začela v torek s pozivi k boju proti revščini in diverzifikaciji afriških gospodarstev. Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je zasedanje ocenil za "zgodovinsko in ključno" ter izrazil prepričanje, da bo konferenca okrepila trgovino in vlaganja, ustvarila delovna mesta in končno prispevala k iztrebljanju revščine. Ministrska konferenca WTO poteka vsaki dve leti.

Sicer pa sta se WTO v tem tednu pridružila Liberija in Afganistan, s čimer se je število članic povečalo na 164.

Vir: STA