WMO: Leto 2015 najverjetneje najtoplejše leto od začetka evidentiranja

Ženeva, 25. novembra - Leto 2015 bo verjetno najtoplejše leto od začetka evidentiranja, ugotavljajo meteorologi Združenih narodov. Povprečna temperatura bo letos verjetno prvič stopinjo višja kot v predindustrijski dobi poznega 19. stoletja, sporoča Svetovna organizacija za meteorologijo (WMO).

"Leta 2015 bo očitno najtoplejše, tudi temperatura gladine oceanov je na najvišji ravni, odkar so se začele meritve," je povedal vodja WMO Michel Jarraud. "To so slabe novice za planet," je pripomnil.

Podatki WMO za prvih 10 mesecev letošnjega leta kažejo, da bodo temperature na kopnem in morju letos na najvišji ravni, odkar beležijo evidenco temperatur. Rekordne temperature so sicer meteorologi zabeležili že v minulem letu.

Podnebje letošnjega leta so bo zaradi različnih razlogov zapisalo v zgodovino, je še menil Jarraud ter dodal, da je koncentracija toplogrednih plinov dosegla nove rekorde. Prav tako so v številnih delih sveta zabeležili ekstremne vremenske fenomene, k čemur prišteva tudi obilna deževja v delih Južne Amerike, Severni Afriki in na Kitajskem.

Na Kitajskem so denimo med majem in oktobrom 35-krat zabeležili obilno deževje, poplave pa so prizadele 75 milijonov ljudi. "Emisije toplogrednih plinov, ki spreminjajo vremenske razmere, je mogoče nadzorovati. Imamo znanje in orodja za to," je pred podnebnim vrhom v Parizu še menil Jarraud.

Vir: STA