Z globalnim segrevanjem drvimo v "nepoznano območje"

(Foto - Reuters)

12. november 2015 - Koncentracije ogljikovega dioksida in nekaterih drugih toplogrednih plinov v ozračju so lani dosegle rekordne vrednosti, so pred pariško podnebno konferenco opozorili v Svetovni meteorološki organizaciji (WMO). "Z velikohitrostjo drvimo v nepoznano območje," je ob objavi letnega poročila ocenil prvi mož organizacije Michel Jarraud.

"Vsako leto poročamo o rekordnih vrednostih koncentracij toplogrednih plinov," je opomnil Jarraud. Dodal je, da vsako leto znova poslušamo opozorila, da je zadnji čas za ukrepanje, da se čas izteka. "Če želimo imeti možnost za zadržanje naraščanja temperatur, moramo ukrepati takoj," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poročilo WMO, ki ne meri izpustov toplogrednih plinov, temveč njihove koncentracije v atmosferi, kaže, da se je koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi lani povečala na 397,7 delca na milijon.

Koncentracija ogljikovega dioksida se je v primerjavi z letom 1750 povečala za 143 odstotkov, prihodnje leto pa naj bi presegla 400 delcev na milijon delcev v atmosferi. "Čeprav ogljikovega dioksida ne vidimo, gre za resno grožnjo," je izpostavil Jarraud.

K ukrepanju je Jarraud pozval le nekaj tednov pred začetkom pariške podnebne konference. V Parizu želijo države doseči globalni podnebni sporazum, s katerim bi omejili dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo. Če se ozračje segreje bolj, se bo namreč svet morali po mnenju strokovnjakov pripraviti na katastrofične posledice.

Podnebne zaveze, ki so jih pred konferenco prostovoljno predložile države, zaenkrat pomenijo dvig temperature za 2,7 stopinje Celzija.

Vir: Večer