Ministrsko srečanje pred podnebno konferenco v Parizu

(Foto - splet)11. november 2015 - Ministri za okolje in energijo so v treh dneh pogovorov v Parizu dosegli napredek, a bo veliko trdega dela še treba opraviti, je novinarjem povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) Christiana Figueres pa je dodala, da je uspeh podnebne konference v Parizu mogoč.

Tridnevno pripravljalno srečanje ministrov na podnebno konferenco, ki se bo v Parizu odvila med 30. novembrom in 11. decembrom, naj bi pomagalo prepoznati ključne točke, kjer so si države še vedno najbolj vsaksebi. Na te točke naj bi se v prihodnjih tednih usmerila vsa pozornost, da bi se izognili ponovitvi fiaska iz Koebenhavna leta 2009.

Po besedah Fabiusa so ministri in drugi predstavniki vlad iz približno 70 držav od nedelje do danes dosegli pomemben napredek na vsaj petih točkah. Vseeno pa pred pogajalci ostaja zahtevna naloga, je opozoril.

Napredek je bil dosežen pri načelu revizije in izboljšanja podnebnih zavez držav na vsakih pet let, pa tudi pri občutljivem vprašanju zagotavljanja podnebne finančne pomoči bogatih držav revnejšim.

"Še naprej je povsem mogoče, da dosežemo dogovor, kljub vsem izzivom pred nami," je dejala Figueresova. "Imamo jasen cilj doseči uspeh," se je strinjal Fabius.

V Parizu želijo države doseči globalni podnebni sporazum, s katerim bi omejili dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo. Če se ozračje segreje bolj, se bo namreč svet morali po mnenju strokovnjakov pripraviti na katastrofične posledice.

Podnebne zaveze, ki so jih pred konferenco prostovoljno predložile države, zaenkrat pomenijo dvig temperature za 2,7 stopinje Celzija