Poziv za pomoč Iraku

Begunci, ki so jih z domov pregnali spopadi med Islamsko državo in vladnimi silami. (Foto - Ahmad al Rubaye, AFP Photo)5. junij 2015, Bruselj – EU in ZN sta objavili poziv za zbiranje skoraj 500 milijonov dolarjev pomoči za Irak. Združeni narodi so v pozivu poudarili, da več kot 8,2 milijona Iračanov, kar je skoraj četrtina iraškega prebivalstva, potrebuje nujno humanitarno pomoč zaradi spopadov med skrajno skupino Islamska država in vladnimi silami.

Prizadeti prebivalci potrebujejo osnovno zdravstveno oskrbo, vodo, hrano in higienske pripomočke, ZN pa pričakujejo, da se bodo razmere poleti še poslabšale. Pomočnica generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve Kang Kyung-Wha je dejala, da so programi pomoči v Iraku resno ogroženi zaradi pomanjkanja sredstev. Opozorila je, da jih bo morala polovica v prihodnjih tednih zmanjšati obseg pomoči ali se bodo celo ustavili.

Prva dama Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan pa je opozorila na nevarnost izbruha nalezljivih bolezni zaradi slabih razmere na področju zdravstva in oskrbe z vodo. Skupen poziv EU in ZN poziva k zbiranju 497,7 milijona dolarjev za pomoč in zaščito 5,6 milijona Iračanov.

Evropska komisija je sicer danes za pomoč Iraku odobrila še 25 milijonov evrov. Pomoč bo namenjena notranje razseljenim osebam, predvsem za oskrbo z vodo, hrano, zavetjem in zdravstveno oskrbo. Letos je EU Iraku skupno namenila 63 milijonov evrov pomoči, so sporočili iz Bruslja.

Vir: Delo