Skoraj 9.000 Slovencev je podprlo kampanjo S.O.S. za Jadran

Hrvaška bo morda že na začetku poletja podelila koncesije za raziskovanje ogljikovodikov v Jadranu. (Foto - EPA)16. april 2015 - Slovenski Greenpeace še vedno ni prejel odgovora okoljskega ministrstva na njihovo prošnjo za podaljšanje roka za pripombe na čezmejno presojo vplivov na okolje pri izkoriščanju nafte in plina v Jadranu.

Enomesečna javna razgrnitev čezmejne presoje vplivov na okolje Programa raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu, ki jih načrtuje sosednja Hrvaška, se namreč izteče v četrtek.

Greenpeace je prejšnji teden na ministrstvo za okolje in prostor naslovil prošnjo za podaljšanje roka za zbiranje pripomb in predlogov v zvezi z javno razgrnitvijo. Vsebina razgrnjenih dokumentov je po njihovem mnenju preveč pomembna, da bi za njeno obravnavo lahko veljal administrativno minimalno določen rok 30 dni.

V Greenpeaceu zbirajo tudi podpise za kampanjo S.O.S. za Jadran, ki se na Hrvaškem bori za ustavitev projekta. Skoraj 9.000 zbranih podpisov naj bi uradno predali hrvaškemu veleposlaništvu in s tem "dali vedeti, da ima S.O.S. za Jadran v Sloveniji podporo".

V Greenpeaceu pa bodo še naprej spremljali tako politični kot strokovni proces in temu prilagajali svoje dejavnosti, saj bo pomembno videti, kakšni bodo rezultati javne obravnave čezmejnih vplivov v Sloveniji ter podobne obravnave omenjenih vplivov v Italiji in Črni gori.

Neuradno se rok, ko naj bi hrvaška vlad podpisala koncesionarske pogodbe, omenja začetek junija.

Vir: RTV SLO