Japonska spet lovi kite "v znanstvene namene"

Kite lovijo uradno v znanstvene namene, a živali pogosto končajo na izbranih krožnikih. (Foto - EPA)13. april 2015 - Japonska je obnovila lov na kite pred svojimi obalami na severovzhodu Tihega oceana. "V znanstvene namene" naj bi ulovili 51 vosatih kitov.

Kritiki opozarjajo, da Japonska zgolj izkorišča pravne luknje v splošnem moratoriju kitolova, saj ti kiti po končanem "znanstvenem pregledu" običajno kljub vsemu končajo na krožnikih.

Iz mesta Išinomaki so danes še posebej slovesno na lov odplule štiri kitolovke, poročajo tuje tiskovne agencije. Kitolovke naj bi bile na lovu do 26. maja. Kot je poročala japonska tiskovna agencija Kjodo, naj bi uradno s kitolovom preučevali, kako kiti vplivajo na morske vire.

Lov opustili pred skoraj 30 leti, ampak ...

Japonska je komercialni kitolov sicer opustila že leta 1987, nadaljevala pa je t. i. kitolov v raziskovalne namene. A Meddržavno sodišče v Haagu je marca lani Japonski naložilo, da mora kitolov v južnem polarnem morju ob Antarktiki ustaviti, saj da je v nasprotju z moratorijem na kitolov iz leta 1986.

Poleg tega ta "raziskovalni program" ni dal še nobenih znanstvenih koristi, so menili sodniki. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Japonska nato lani res zmanjšala obseg svojega kitolova in ga tudi omejila zgolj na Tihi ocean.

Vir: RTV SLO