WHO: Od leta 2000 malarija zahtevala skoraj polovico manj življenj

Pedro Alonso iz WHO je razlog za spodbudne številke v večjem delu pripisal povečanju finančnih sredstev za programe proti malariji in okrepljenim političnim prizadevanjem za boj proti bolezni, izboljšanje diagnostičnih metod pa je pripomoglo k učinkovitejšemu zdravljenju. (Foto - Sukree Sukplang, Reuters)9. december 2014, Ženeva - Ukrepi proti malariji so po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v zadnjih trinajstih letih prinesli spodbudne rezultate - število smrtnih žrtev se je v svetovnem merilu zmanjšalo za 47 odstotkov, smrtnost med otroki, mlajšimi od pet let, za 53 odstotkov. »Gre resnično za neprimerljive rezultate, izjemno novico, ko gre za globalno zdravje,« je povedal Pedro Alonso iz WHO.

Insekticidi, zaščitne mreže in zdravila so od leta 2000 poskrbeli za padec števila žrtev tudi v podsaharski Afriki, z malarijo najhuje prizadeti regiji na svetu (iz tega območja prihaja kar 90 odstotkov vseh smrtnih žrtev). Smrtnost se je po navedbah WHO v regiji, kje se prebivalstvo iz leta v leto povečuje, zmanjšala za 54 odstotkov, pri otrocih, mlajših od pet let, za 58 odstotkov. Kot so zapisali v poročilu, je bilo tako prizaneseno kar 3,9 milijonu najmlajših.

Napredek so dosegle tudi številne druge države: v 13 od 97, kjer razsaja bolezen, lani prvič niso zabeležili nobenega novega primera, med njimi sta tudi Azerbajdžan in Šrilanka.

Alonso je razlog za spodbudne številke v večjem delu pripisal povečanju finančnih sredstev za programe proti malariji in okrepljenim političnim prizadevanjem za boj proti bolezni, izboljšanje diagnostičnih metod pa je pripomoglo k učinkovitejšemu zdravljenju. Kljub temu opozarja, da je bolezni še vedno izpostavljenih 278 milijonov prebivalcev držav podsaharske Afrike, ki živijo brez mrež proti komarjem, obdelanih z insekticidi.

»V boju proti malariji lahko zmagamo. Imamo pravo orodje in naša obramba deluje, a moramo to orodje priskrbeti še mnogim, če hočemo ohraniti te rezultate,« je za francosko tiskovno agencijo AFPpovedala Margaret Chan iz WHO.

Kako hitro se lahko trend obrne navzdol, dokazuje dogajanje v treh Sierri Leone, Gvineji in Liberiji, treh afriških državah, ki jih je prizadela najhujša epidemija ebole v zgodovini. »Razpad zdravstvenega sistema je prizadel ključne protimalarijske ukrepe in s tem ogrozil dosežke zadnjih let,« je povedala Chanova. Dodala je še, da so v državah, kjer se širi ebola, prenehali testirati za malarijo, prav tako pa se okuženi izogibajo bolnišnic. Dodatno skrb po poročanju AFP povzroča tudi vse večja odpornost na zdravila in insekticide.

Vir: Delo