Slovenija bi povezala majhne pri vprašanju podnebnih sprememb

Danilo Türk je na eni izmed okroglih miz dejal, da »se je stoletje nafte, 20. stoletje, koncalo. Zdaj je na obzorju nova era, obdobje novih tehnologij in novih zavez do okolja.« (Foto - Dnevnik)24. september 2009 - Zunanji minister Samuel Žbogar se je v New York podal s svežo pobudo slovenske diplomacije o povezovanju majhnih držav v skupino, ki bi prispevala k regijskemu iskanju rešitev pri vprašanjih podnebnih sprememb. Ideja, da bi ustanovili nekakšno majhno "G" skupino držav iz različnih svetovnih regij, je še v zametkih, je dejal Žbogar, "njen oče pa je MZZ".

Zamisel je že predstavil kolegom z Zelenortskih otokov, Islandije in Nove Zelandije, ki bi po ocenah lahko sodelovali v njej, vsak iz svojih razlogov. Zelenortski otoki med drugim gostijo afriško agencijo za obnovljive vire, Islandija si je zastavila posebno ambiciozne cilje pri zmanjšanju izpustov do leta 2030, Nova Zelandija pa ima podobne cilje kot Evropska unija.

Predsednik Danilo Türk in Žbogar sta se včeraj udeležila začetka splošne razprave 64. zasedanja generalne skupščine. Skupaj s soprogo je imel Türk zvečer na sporedu udeležbo na sprejemu, ki ga je za vodje delegacij prirejal ameriški predsednik Barack Obama. Danes bo slovenski predsednik nastopil pred generalno skupščino, predvidoma okoli pol štirih popoldan po lokalnem času, če seveda kakšen od državnikov, ki govorijo pred njim, ne bo urnika premaknil s kakšnim posebno dolgim govorom. Nato bo imel govor na pravni šoli Univerze New York.

V torek je Türk na klimatskem vrhu v OZN sopredsedoval eni od okroglih miz in med drugim dejal, da "se je stoletje nafte, 20. stoletje, končalo. Zdaj je na obzorju nova era, obdobje novih tehnologij in novih zavez do okolja." Dodal je, da tudi Slovenija zaostaja za zavezami kjotskega protokola in mora sestaviti vseobsegajočo okoljsko strategijo, ki bo pomagala uresničiti zaveze, ki si jih je zadala Evropska unija.

Žbogar se je v torek udeležil ministrskega srečanja EU 27+ZDA ter transatlantske večerje. Na slednji je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton med drugim povedala, da bi Washington želel, da bi Evropa sprejela še šestnajst ali sedemnajst zapornikov iz Guantanama. Glede Afganistana ni pozivala k namenitvi dodatnih vojakov s strani zaveznic, je pa dejala, da je potrebna večja delitev bremena. Do konca leta naj bi o državi organizirali mednarodno konferenco.

Žbogar v New Yorku lobira tudi za slovensko kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta v obdobju 2012-2013. Za zdaj so protikandidatke Madžarska ter Armenija in Azarbejdžan, ki si običajno konkurirata. "Kandidatura ne bo enostavna," je dejal minister, posebno zato, ker je bila Madžarska nazadnje članica varnostnega sveta pred nami.

Danes se bo Žbogar udeležil uvoda zasedanja Konference o podpori začetka uveljavitve sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poizkusov (CTBT), kjer bo imel tudi govor. Podpisal bo tudi izbirni protokol k mednarodnemu paktu o ekonomskih, kulturnih in socialnih pravicah.

Vir: Dnevnik