Klimatski vrh opozarja, da se čas izteka

23. september 2009 - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je včeraj na sedežu OZN sklical enodnevni vrh o podnebnih spremembah - ne zato, da dosegli kaj konkretnega, ampak da bi opozoril na nujnost sklenitve globalnega dogovora o ukrepih proti segrevanju ozračja še v letošnjem letu.

Največ žarometov je bilo usmerjeno v predsednika Kitajske in ZDA, držav, ki spuščata v ozračje največ toplogrednih plinov, toda najbolj čustven nagovor ob začetku vrha je prišel od predstavnika države, ki "ni ničesar kriva.. bo pa brez hitrih in odločnih ukrepov v stotih letih končala pod vodo".

Tako je rekel predsednik Maldivov Mohamed Našid, ki je voditeljem največjih onesnaževalk v imenu majhnih otoških držav, med katerimi nekatere segajo vsega nekaj metrov nad morsko gladino, postavil ogledalo: "Enkrat ali dvakrat letno nas kot glavne govorce povabijo na dogodke, kot je tale... Potem tu stojimo in razpredamo, kako hud je položaj... Zbrani voditelji potem vstanejo in eden za drugim govorijo: 'Z vami smo'. Potem se retorika poleže, simpatije zbledijo, svet gre naprej po starem. In čez nekaj mesecev sledi nova šarada," je rekel Našid in pozval razvite države, naj sprejmejo zgodovinsko odgovornost za posledice.

Konkretni cilji Kitajske

Pred vrhom je bilo precej ugibanja o tem, kdo bi lahko bil tisti svetovni voditelj, ki bi prevzel pobudo za sprejem novega globalnega dogovora na decembrskem vrhu. Ta bo že čez dva in pol meseca v Koebenhavnu in francoski predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da "smo na poti k neuspehu, če bomo ravnali, kot smo doslej". Med najbolj odmevnimi je bil govor Huja Jintaa, predsednika Kitajske, ki je največji svetovni onesnaževalec. Hu je namreč predstavil precej konkreten načrt ukrepov, med katerimi je povečanje porabe nefosilnih goriv za 15 odstotkov v desetih letih in pogozditev dodatnih štirideset milijonov hektarjev ozemlja (več kot površina Nemčije). Ni pa povedal, za koliko so pripravljeni zmanjšati količino izpustov ogljikovega dioksida, rekoč da bodo to storili v "pomembni meri".

Ameriški predsednik Barack Obama ni govoril o konkretnih številkah. Obstaja namreč precej realna možnost, da bo v Koebenhavn prišel brez sprejete domače energetske zakonodaje, ki se je senat še ni lotil - trenutno je pozornost usmerjena k reformi zdravstvenega zavarovanja. In delo ne bo lahko - senat je v času predsednika Clintona že vnaprej zavrnil kjotski sporazum s 95 glasovi proti in nobenim za. Je pa Obama v govoru jasno pokazal, da je njegov administracija spremenilo odnos do tega vprašanja v primerjavi s prejšnjo vlado in da si želi konkreten rezultat. "Za nami preveč let zanikanja. Končno je nastopil čas, da nekaj storimo," je dejal.

Danes govori Obame, Gadafija in Ahmadinedžada

Čeprav ni njegova krivda, se je Obama že med ponedeljkovim gostovanjem na večerni pogovorni oddaji Davida Lettermana tudi z nasmehom opravičil Newyorčanom za prometno gnečo ob vrhu OZN. Ta se tradiciji ni izneverila. Medtem ko so se svetovni voditelji v poslopju OZN pripravljali na (po)govore o zmanjševanju izpuščanja toplogrednih plinov v ozračje, so okolico krasile stoječe kolone prižganih vozil. Težko je bilo oceniti, ali je tudi opazno večje število policistov na cestah zgolj zaradi udeležbe najvišjih političnih predstavnikov z vsega sveta, ali pa tudi zaradi svežega opozorila policiji po vseh Združenih državah o mogočih namerah teroristov, da napadejo hotele, štadione ali zabaviščne komplekse.

Pred poslopjem OZN je skupina nekaj sto protestnikov opozarjala na položaj v Tibetu, ki ga je Kitajska medtem zaprla za turiste pred bližajočo še šestdeseto obletnico komunistične vladavine. Neprimerno večjo udeležbo pa pričakujejo danes, ko naj bi se pred palačo Svetovne organizacije z vseh koncev ZDA zgrnili protestniki proti iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu.

Slednji bo imel popoldan govor na splošnem zasedanju generalne skupščine, ki se začenja danes. Med prvimi govorci bo tudi Obama. Zanj bo to prvi takšen nastop, v katerem naj bi vsaj med vrsticami poudaril, da Svetovni organizaciji pripisuje večji pomen od svojega predhodnika. Takoj za njim pa bo prav tako prvič, odkar se je pred štiridesetimi leti zavihtel na oblast, v generalni skupščini govoril libijski predsednik Moamer Gadafi. Tudi njemu se v New Yorku prav obetajo demonstracije zaradi toplega sprejema, ki ga je bil v Tripoliju po predčasni izpustitvi iz škotskega zapora deležen edini obsojeni terorist za bombni napad na ameriško letalo nad Lockerbiejem leta 1988, Libijec Mohamed al Megrahi.

Danilo Türk: Odločilni koraki čakajo velike

Slovenski predsednik Danilo Türk se je včeraj v New Yorku udeležil vrha o podnebnih spremembah in ocenil, da morajo odločilne korake za sprejem globalnega dogovora narediti »veliki igralci«, ki pa niso vsi v tem trenutku pripravljeni sprejeti mednarodnih obveznosti. Okoliščine otežuje še finančna kriza, zato bo čas do vrha v Koebenhavnu »zelo naporen«, je dejal Türk, ki je na prošnjo generalnega sekretarja OZN Ban Ki Moona včeraj sopredsedoval eni od okroglih miz na vrhu. Ocenil je, da ima Evropska unija že dobro izdelan program, Slovenija pa predvsem potrebuje bolj povezan in celovit ekološki program.

Slovenski predsednik bo jutri govoril pred generalno skupščino, predvidenih pa ima tudi več dvostranskih srečanj, med drugim z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom in s predstavnikom predsedstva BiH Harisom Silajdžićem. S predsednikom Hrvaške Stipetom Mesićem »bova verjetno izmenjala kakšno besedo«, je dejal, a dodal, da ni posebne potrebe po srečanju. Dejal je, da je zdaj treba predvsem omiliti retoriko, in posredno kritiziral izjavo Mesića, da je hrvaška premierka Jadranka Kosor z dogovorom s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem Sloveniji zabila gol. »Na hrvaški strani je precej nenavadne retorike, tudi nekaj nogometne terminologije smo slišali in ta ne spada v te odnose,« je dejal Türk.

Ocenil je tudi, da je ameriška odpoved gradnji protiraketnega ščita na evropskih tleh »pozitiven korak«, ki omogoča več zaupanja med jedrskimi silami in prve korake k hitrejšemu dogovarjanju o zmanjšanju jedrskih potencialov: »Kot je nekoč dejal Mao Cetung: 'Tudi najdaljši pohod se začne s prvim korakom.' In to je zelo dolg pohod.«

Vir: Dnevnik