Ban Ki-moon: Svet pričakuje naš dogovor

Ban Ki-moon ob prihodu na konferenco v Kopenhagen. (Foto - UN News Centre)15. december 2009 - Na podnebni konferenci v danski prestolnici je danes ob prvem zasedanju ministrov držav spregovoril tudi generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. Poudaril je pomembnost mednarodnega podnebnega vrha, saj ves svet pričakuje, da bo sprejet dogovor.

Ban Ki-moon je tudi pozval manj in bolj oremožne države, naj prenehajo z medsebojnimi trenji ter se združijo pri preprečitvi dviga globalne temperature v primerjavi s predindustrijsko dobo nad dve stopinji Celzija.

Tudi EU, ki se je zavezala k 20-odstotnemu in pogojno 30-odstotnemu zmanjšanju izpustov do leta 2020 v primerjavi z letom 1990, je danes ponovno pozvala tako ZDA kot Kitajsko, naj zvišata svoje cilje. K ambicioznejšim ciljem kot EU se je zavezala le še Norveška, razočaranje pa povzročajo predvsem ZDA, ki so se do leta 2020 v primerjavi z letom 1990 zavezale le k od pet- do devetodstotnemu znižanju izpustov.

Yvo de Boer: Pogajanja potekajo prepočasi

Sicer pa so po ponedeljkovi začasni ustavitvi pogajanj, zaradi zahtev držav v razvoju, da bogate države povečajo svoje obljube o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, nekatera zasedanja potekala pozno v noč. Države v razvoju so namreč še vedno trdno odločene, da bi se morajo razvite države, z izjemo ZDA, zavezati k še večjemu zmanjšanju emisij.

Kitajska pa je po drugi strani države v razvoju danes obtožila, da se izmikajo svojemu delu dolžnosti pri spopadanju s klimatskimi spremembami. Posvarila je še, da je podnebna konferenca v Københavnu dosegla kritično raven.

Častni govorniki na današnjem srečanju bodo sicer danski premier Lars Lokke Rasmussen, princ Charles in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. Pred odhodom na podnebno konferenco je generalni sekretar ZN dejal, da se čas izteka. »Če voditeljem prepustimo, da vse rešijo zadnjo minuto, tvegamo, da bomo imeli šibek dogovor ali pa ga sploh ne bo,« je dejal Ban Ki-moon. »To bi bila polomija s potencialno katastrofalnimi posledicami,« je še dodal.

Najpomembnejše srečanje v petek

Končno in hkrati najpomembnejše zasedanje, ki se ga bo udeležilo približno 120 voditeljev držav in vlad z vsega sveta, se bo začelo v petek, do takrat pa je pred udeleženci srečanja še veliko dela, če želijo, da bi bil nov dogovor podpisan.

Tudi glavni podnebni pogajalec ZN Yvo de Boer meni, da je pred svetovnimi voditelji še veliko dela, saj je prepričan, da pogajanja na podnebni konferenci v Københavnu potekajo prepočasi. »V zadnjem tednu smo sicer videli napredek na različnih področjih, toda nismo ga videli dovolj,« pravi de Boer.

Vir: Delo