Yvo de Boer: Pogajanja potekajo prepočasi

Yvo de Boer (Foto - Reuters)15. december 2009 - Na podnebni konferenci ZN v danski prestolnici København so delegati z vsega sveta znova sedli za pogajalsko mizo. Sicer pa so po ponedeljkovi začasni ustavitvi pogajanj, zaradi zahtev držav v razvoju, da bogate države povečajo svoje obljube o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, nekatera zasedanja potekala pozno v noč. Države v razvoju so namreč še vedno trdno odločene, da bi se morajo razvite države, z izjemo ZDA, zavezati k še večjemu zmanjšanju emisij.

Kitajska pa je po drugi strani države v razvoju danes obtožila, da se izmikajo svojemu delu dolžnosti pri spopadanju s klimatskimi spremembami. Posvarila je še, da je podnebna konferenca v Københavnu dosegla kritično raven.

Častni govorniki na današnjem srečanju bodo sicer danski premier Lars Lokke Rasmussen, princ Charles in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Pred odhodom na podnebno konferenco je generalni sekretar ZN dejal, da se čas izteka. »Če voditeljem prepustimo, da vse rešijo zadnjo minuto, tvegamo, da bomo imeli šibek dogovor ali pa ga sploh ne bo,« je dejal Ban Ki Mun. »To bi bila polomija s potencialno katastrofalnimi posledicami,« je še dodal.

Najpomembnejše srečanje v petek

Končno in hkrati najpomembnejše zasedanje, ki se ga bo udeležilo približno 120 voditeljev držav in vlad z vsega sveta, se bo začelo v petek, do takrat pa je pred udeleženci srečanja še veliko dela, če želijo, da bi bil nov dogovor podpisan.

Tudi glavni podnebni pogajalec ZN Yvo de Boer meni, da je pred svetovnimi voditelji še veliko dela, saj je prepričan, da pogajanja na podnebni konferenci v Københavnu potekajo prepočasi. »V zadnjem tednu smo sicer videli napredek na različnih področjih, toda nismo ga videli dovolj,« pravi de Boer.

Vir: Delo