Indija zateguje energetski pas

Indija se je vpisala na seznam odgovornih onesnazevalcev sveta. (Slika je simbolicna; foto - greendiary.com)5. december 2009 - Indija je v četrtek napovedala, da bo do leta 2020 zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida na enoto družbenega proizvoda za 20 do 25 odstotkov v primerjavi z ravnjo izpustov leta 2005 in se s tem vpisala na seznam odgovornih onesnaževalcev sveta, skupaj s Kitajsko in ZDA. Pred začetkom podnebne konference v Københavnu je tudi indijski minister za okolje Džairam Rameš izjavil, da njegova država ne bo sprejela nobenih zakonsko zavezujočih ciljev zmanjšanja izpustov škodljivih plinov, in to upravičeval z »nacionalnimi interesi«, ki jim ne sme škodovati želja po sklenitvi sporazuma o boju proti podnebnim spremembam.

Uradni Peking je bil med prvimi, ki so pozdravili indijsko odločitev, številni strokovnjaki in aktivisti pa so jo sprejeli brez navdušenja. Niti Indija niti Kitajska nista napovedali znižanja izpustov ogljikovega dioksida, ampak samo ogljikove intenzivnosti. To pomeni, da bosta obe povečali energetsko učinkovitost proizvodnje, s čimer bosta samo upočasnili, ne pa tudi znižali stopnje povečanja onesnaževanja ozračja.

Za kitajsko vlado je indijska poteza zelo pomembna, saj azijski sili v gospodarskem razvoju postavlja pred podoben izziv povečevanja stroškov zamenjave fosilnih goriv z alternativnimi viri. Ker sta državi pogosto neposredni tekmici na svetovnih trgih, je malo verjetno, da bi se ena od njiju zavezala, da bo varovala ozračje, če tega ne bi storila druga.

Milijarde za izpolnitev obljube

Kitajska je v petek takoj ocenila, da bo morala vložiti približno 30 milijard dolarjev na leto, če želi uresničiti svojo obljubo o zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida na enoto družbenega proizvoda za 40 do 45 odstotkov do leta 2020 v primerjavi z letom 2005. Kitajski časnik China Daily povzema poročilo univerze Renmin v Pekingu, v katerem je zapisano, da bo morala vsaka družina dodatno plačati najmanj 440 juanov (44 evrov) davka in stroškov na leto, da bo Kitajska lahko izpolnila prevzeto obveznost.

Mednarodna agencija za energijo je ocenila, da bo morala Kitajska v prihodnjih desetih letih v energetiko vložiti 400 milijard dolarjev, China Daily pa navaja ugotovitve Jiang Kejuna, raziskovalca z inštituta za proučevanje energije, ki opozarja, da bodo »celotne stroške na koncu plačali porabniki«.

Vir: Zorana Bakovic za Delo