Nepalska vlada se je zbrala pod Everestom, da bi opozorila na podnebne spremembe

Seja pod streho sveta. (Foto - AP)4. december 2009 - Nepalska vlada se je danes sestala pod najvišjo goro sveta Mt. Everestom, da bi opozorila na posledice podnebnih sprememb. Seja vlada je potekala v baznem taboru Kalapatar na višini 5242 metrov, premiera in 24 ministrov pa so tja prepeljali s helikopterji, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je doslej najvišji kraj na Zemlji, kjer je potekala kakšna vladna seja, vsi člani nepalskega kabineta pa so morali pred sejo opraviti zdravniški pregled, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ministrom so tudi ves čas preverjali raven kisika v krvi in, kot so sporočile pristojne službe, nihče od njih zaradi bivanja na veliki nadmorski višini ni bil ogrožen. Seja vlade je bila sicer kratka, da ne bi kateri od ministrov, neprilagojen na višino, zbolel za višinsko boleznijo.

Nepalska vlada se je pod najvišjo goro sveta sestala, da bi tik pred podnebno konferenco v Koebenhavnu opozorila na učinke segrevanja ozračja. Po ocenah znanstvenikov se namreč himalajski ledeniki zelo hitro manjšajo, pri čemer nastajajo jezera, ki bi se lahko razlila in poplavila niže ležeče vasi.

Vir: Dnevnik