Evropa lahko do leta 2020 izpuste zmanjša za 40 odstotkov

Slika je simbolicna.1. december 2009 - Evropa bi lahko do leta 2020 toplogredne izpuste zmanjšala za še enkrat toliko, kot se je že zavezala, torej za 40 odstotkov, trdijo okoljevarstvene organizacije v poročilu, predstavljenem v Bruslju danes, teden pred začetkom mednarodne podnebne konference v Koebenhavnu.

Pobudnika raziskave Prispevek Evrope v podnebnem izzivu- domače ukrepanje in mednarodne obveznosti za zaščito planeta, Stockholmski inštitut za okolje in evropski Friends of the Earth (FoE), pravita, da ta raziskava prvič dokazuje, da Evropa zmore podvojiti cilj zmanjšanja izpustov do leta 2020 in do leta 2050 izpuste zmanjšati za 90 odstotkov v primerjavi z 1990.

Zmanjšanje izpustov za 40 odstotkov do leta 2020 je izvedljivo brez zatekanja k nevarnim in nepreverjenim rešitvam, menijo v FoE. Sedanji politični predlogi tako po njihovem mnenju niso dovolj ambiciozni, temveč bi morali evropski voditelji pokazati več poguma in odločnosti. Ljudje pa bi lahko na primer k temu prispevali, če bi več uporabljali javni promet.

EU se je za zdaj zavezala, da bo do leta 2020 toplogredne izpuste zmanjšala za 20 odstotkov v primerjavi z letom 1990, pripravljena pa je tudi na 30-odstotno zmanjšanje, če bi druge razvite države v svetu sprejele primerljive zaveze. Pogojev, pod katerimi je to pripravljena storiti, sicer ni natančno opredelila.

Vir: STA in Večer