Galerije slik

 • Govorniki okrogle mize

  Izšla druga izdaja brošure o milenijskih razvojnih ciljih

  Z veseljem vas obveščamo, da je izšla druga izdaja brošure Milenijski razvojni cilji, na poti uresničevanja. Brošura je izšla s podporo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO (SNKU).

  Druga izdaja brošure je nadgradnja prve, ki je izšla v letu 2009. Glavni namen pred dvema letoma prvič izdane brošure je širiti vest o milenijskih razvojnih ciljih med slovensko javnostjo. Zaradi dobrega sprejema prve izdaje se je Društvo za ZN za Slovenijo odločilo brošuro ponatisniti. Društvo je kot član SNKU s predlogom projekta »Dopolnitev in ponatis brošure Milenijski razvojni cilji« pri SNKU uspešno pridobilo dodatna sredstva za izdajo brošure. Pri pripravi brošure so sodelovali:
  - Ana Podgornik, Adriana Aralica, Boštjan Jerman, Alen Toplišek, Jana Mahorčič in Martin Brumec (besedila),
  - predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk (uvodne besede),
  - izr. prof. dr. Maja Bučar, mag. Monika Perčič (strokovni pregled),
  - Jesis Tanja Fric s.p. (grafično oblikovanje).

  Brošura, ki je bila uradno predstavljena 19. oktobra 2011 na okrogli mizi Vloga UNESCO pri doseganju milenijskih razvojnih ciljev, je posodobljena z aktualnimi podatki Milenijske kampanje ZN ter dopolnjena s poglavji o uspešnosti pri doseganju milenijskih razvojnih ciljev. Več informacij o dogodku se nahaja na: http://www.unaslovenia.org/node/1568.

  Brošuro si lahko sposodite v knjižnici Društva za ZN za Slovenijo na sedežu društva, v kratkem pa tudi v drugih splošnih in specializiranih knjižnicah po Sloveniji. Besedila so na voljo tudi na tej spletni strani Milenijske kampanje Društva za ZN za Slovenijo.

  Avtor fotografij je Luka Uršič (Fakulteta za družbene vede UL).

  There are 6 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Čet, 03.11.2011 - 14:45

 • Vsi sodelujoči okrogle mize

  Možnosti za napredek na podnebnih pogajanjih v Cancunu

  23. novembra 2010 je na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza »Možnosti za napredek na podnebnih pogajanjih v Cancunu«, ki jo je organiziralo Društvo za Združene narode za Slovenijo. Spregovorili so mag. Andrej Kranjc, vodja sektorja za mednarodno sodelovanje, Služba vlade za podnebne spremembe, Barbara Kvac iz društva za sonaraven razvoj Focus in Ana Novak, vodja sektorja za globalne izzive na Ministrstvu za zunanje zadeve. Razpravo je moderiral dr. Bojko Bučar, predsednik društva in redni profesor na Univerzi v Ljubljani. Več informacij lahko najdete na: http://www.unaslovenia.org/node/1225

  There are 4 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Čet, 03.11.2011 - 14:22

 • Odprtje posveta o uresničevanju MRC

  Vstani in ukrepaj 2010

  Dnevi uresničevanja milenijskih razvojnih ciljev: Vstani in ukrepaj!

  Potekali so v Ljubljani med 15. in 19. septembrom 2010.

  Namen Dnevov je bil osveščati javnost o milenijskih razvojnih ciljih in širši razvojni problematiki, spregovoriti o aktivnostih različnih akterjev, ki delujejo na področju uresničevanja milenijskih ciljev, in izpostaviti možne rešitve, ki bi zagotavljale njihov hitrejši napredek k uresničevanju do leta 2015.

  V okviru Dnevov so se zvrstili številni dogodki, od mednarodne simulacije Združenih narodov SiMUN in posveta o uresničevanju milenijskih razvojnih ciljev do kulturnih dogodkov, tržnice A.W.A.R.E. ter družabnih glasbenih in filmskih večerov.

  Letošnje leto je bila iniciativa Združenih narodov Vstani in ukrepaj vsebinsko spremenjena. Štetje udeležencev se je ukinilo, poudarek gibanja pa je sedaj na načinih, kako dejansko pomagati uresničevati milenijske razvojne cilje.

  There are 10 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Pon, 08.11.2010 - 17:29

 • Slišite?

  Kampanja za svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami

  Nasilje nad ženskami in deklicami je problem, ki ima razsežnost pandemije. Po podatkih UNIFEM nasilje pri ženskah v starosti od 15 do 44 let povzroči več smrti in invalidnosti kot rak, malarija, prometne nezgode in vojne skupaj. Poznamo različne vrste nasilja nad ženskami, kot so nasilje v družini, spolna zloraba deklic v šolah, pohabljanje ženskih spolnih organov, spolno nadlegovanje na delovnem mestu, posilstvo, ki ga povzročijo partnerji ali tujci, strategija v vojni. 80 % vseh ljudi, s katerimi se trguje, je ženskega spola. Večina od njih postane žrtev trgovine z ljudmi za namen spolnega izkoriščanja.

  Najmanj ena od treh žensk na svetu je že bila pretepena, prisiljena v spolni odnos ali drugače zlorabljena v svojem življenju. Povzročitelj zlorabe je po navadi mož, partner ali nekdo, ki ga ženska pozna. Ena od štirih žensk doživi telesno ali spolno nasilje med nosečnostjo, kar med drugim poveča nevarnost za splav.

  V letu 2009 pa nevladne organizacije iz Zveze za nenasilje, policija in ministrstvo za notranje zadeve pravijo: »Slišite, da se dogaja nasilje nad ženskami? Prenehajte samo poslušati in ukrepajte!«

  Na dogodku v Ljubljani smo bili prisotni tudi člani Društva za Združene narode za Slovenijo.

  There are 6 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Čet, 03.11.2011 - 14:30

 • Vstani in ukrepaj v Ljubljani I

  Vstani in ukrepaj 2009

  V Sloveniji se je izvedlo ponovno 28 dogodkov, kar številčno pomeni 6.438 udeležencev. Sodelovali so večinoma otroci in mladostniki iz slovenskih osnovnih in srednjih šol. Leta 2008 je sodelovalo nekaj več kot 4.000 udeležencev. Sicer smo imeli cilj, da bomo uspeh iz leta 2008 podvojili, vendar številke niso pomembne. Bolj pomemben je namen gibanja, ki se zavzema za odpravo skrajne revščine do 2015 in dosledno uresničevanje milenijskih razvojnih ciljev.

  Za leto 2010 imamo cilj, da bo v Sloveniji vstalo in ukrepalo najmanj 10.000 ljudi.

  Po vsem svetu je sodelovalo okrog 173 milijonov ljudi, kar vedno bolj jasno kaže, da se ljudje po svetu zavedajo nujnosti boja proti revščini.

  V galeriji si lahko ogledate nekaj slik iz dogajanja po slovenskih šolah.

  There are 22 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Sob, 28.11.2009 - 16:57

 • OŠ Antona Globočnika

  Vstani in ukrepaj 2008

  V Sloveniji se je izvedlo 28 dogodkov, kar pomeni nekaj več kot 4.000 udeležencev. Sodelovali so večinoma otroci in mladostniki iz slovenskih šol. Leta 2007 je sodelovalo nekaj več kot 1.000 udeležencev, kar pomeni, da smo naše gibanje početverili.

  Za leto 2009 imamo cilj, da bo v Sloveniji vstalo in ukrepalo najmanj 8.000 ljudi.

  Po vsem svetu pa je sodelovalo nekaj manj kot 117 milijonov ljudi, kar znaša skoraj 2% svetovnega prebivalstva. Izjemno število udeležencev, glede na lanskih 43 milijonov, kar jasno kaže, da se ljudje po svetu vedno bolj zavedajo nujnosti boja proti revščini.

  V galeriji si lahko ogledate nekaj slik iz dogajanja po slovenskih šolah.

  There are 11 images in this gallery.

  Nazadnje posodobljeno: Sre, 16.09.2009 - 22:29