Primer dobre prakse: Slovensko društvo za tropsko medicino

Spletna stran: http://www2.mf.uni-lj.si/~tropska/

Slovensko društvo za tropsko medicino deluje že od leta 1989. Primarni namen njihovega delovanja je izobraževanje mladih medicinskih delavcev iz različnih specializacij (medicinske sestre in tehniki, zdravniki, zobozdravniki ipd.) o zdravljenju pacientov v tropskih predelih. Njihove medicinske ekspedicije se ponavadi začnejo tako, da se najprej oblikujejo manjše skupine mladih medicinskih delavcev v Sloveniji, ki si izberejo kraj oziroma regijo, v kateri bi želeli delovati. Njihovi stalni cilji medicinskega potovanja so Kenija, Uganda, Zambija, Madagaskar in Papua Nova Gvineja. Te skupine nato pričnejo s pridobivanjem sponzorjev za samo ekspedicijo, ki mora trajati najmanj tri mesece.

Njihove skupine delujejo v vaških zdravstvenih ambulantah ali lokalnih misijonarskih bolnišnicah, v katerih zdravijo paciente in jih poučujejo o preventivnih ukrepih za zaščito pred različnimi boleznimi. S seboj imajo tudi dovolj zdravil in opreme, da lahko nudijo brezplačno zdravljenje pacientov.

Številne bolezni, s katerimi se pogosto srečujejo na svojih ekspedicijah, je mogoče z ustreznim znanjem in s pravilnimi ukrepi zlahka preprečiti. Tako preprečujejo podhranjenost, parazitska obolenja, kožne infekcije in virus HIV oziroma AIDS. Njihovo delovanje je namenjeno predvsem zdravljenju, hkrati pa tudi poučujejo o zaščiti pred boleznimi.

Leta 2007 so priskrbeli zaščitne posteljne mreže pred komarji za celotno vas Majiwa v Keniji in poučili vaščane o uporabi insekticidov ter vzdrževanju teh mrež. Leta 2008 so v Nangomi, v Zambiji, prav tako razdelili zaščitne mreže pred komarji in naredili raziskavo o njihovi uporabi.