8. milenijski razvojni cilj: vzpostaviti globalno partnerstvo za razvoj

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani in knjig, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri vzpostavljanju globalnega partnerstva za razvoj.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

  • O osmem Milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
  • O osmem Milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
  • O osmem Milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
  • O doseganju osmega Milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.  
  • SLOGA - Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Tukaj.

 

Zanimivo branje:

  • R. Glenn Hubbard in William Duggan: The Aid Trap: Hard Truths About Ending Poverty - knjiga govori o napakah razvojnega sodelovanja, saj pomoč dobivajo predvsem vlade posameznih revnih držav. Denar tako ne pride nujno v prave roke, kaj šele gre za resnično razvojne projekte. Potreben bi bil preskok na financiranje lokalnih poslovnih struktur, malega podjetništva s ciljem krepitve in oblikovanja srednjega sloja. Po mnenju obeh avtorjev bi to bil najbolj učinkoviti način premagovanja revščine in z njo povezanih problemov. V angleščini.