7. milenijski razvojni cilj: zagotoviti okoljsko trajnost

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zagotavljanju okoljske trajnosti.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O sedmem Milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O sedmem Milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
 • O sedmem Milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju sedmega Milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.
 • Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Tukaj.
 • Focus – društvo za sonaraven razvoj. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Lester R. Brown: Načrt B: Mobilizacija za rešitev civilizacije - knjiga opozarja na čezmerno rabo energije na neproduktivnih koncih in ignoranco pri vzpostavljanju obnovljivih virov energij, zaradi česa drvimo ekološki katastrofi napoti. Ob tem Brown ponudi tudi prihodnjo alternativo: poleg organiziranega obnavljanja Zemlje dosledno in realno obračunavanje vseh, torej tudi posrednih stroškov določene dejavnosti ali proizvodov, ki kakor koli uničujejo okolje, bi že v bližnji prihodnosti lahko spremenila strukturo naše potrošnje, s tem pa tudi proizvodnje in posledično našega načina življenja. Seveda pa bi to zahtevalo vsesplošno mobilizacijo, ki je seveda mogoča, če je zanjo interes, poudarja avtor in navaja primer takojšnjega prestrukturiranja ameriške industrije med drugo svetovno vojno, ko je avtomobilska industrija v nekaj mesecih presedlala na izdelavo orožja in v slabih treh letih od začetka 1942 do konca 1944 ni izdelala skoraj nobenega avtomobila.
  Na poti k energetsko trajnostni regiji - priročnik za trajnostno oskrbo regij z energijo [naslov bold] - ponuja praktične korake pri vzpostavitvi prehoda k trajnostni energetski oskrbi s primeri dobrih praks. Prikazuje možne oblike in pomembne sestavne dele regionalnih energetskih pobud (strategija, multiplikatorji, koordinacijska pisarna), načine premagovanja ovir pri delovanju, ter naloge in aktivnosti pobud. Pri tem se avtorji ne osredotočajo toliko na tehnične podrobnosti prehoda k energetski trajnosti, temveč kako regionalne akterje motivirati in jih organizirati ter za uporabnike ciljno izvajati promocijo, trženje ter izobraževanje in energetsko vzgojo za prehod. Na kratko, predstavlja oblike in konkretne prakse regionalnega marketinga za trajnostno energetiko, pa tudi številne uspešne primer regionalnih pobud in njihovih aktivnosti po Evropi.
 • Anton Komat: Simbiotski človek - opozarja na okoljsko (ne)pismenost in posveča manifest simbiotskemu človeku. Knjiga Simbiotski človek je aktivistična grozljivka, vredna Janeza D., apokaliptični non-fiction, za katerega bi si želeli, da bi bil le fiction. Ali bolje rečeno, Simbiotski človek je Komatova verzija Neprijetne resnice. Zlahka si ga predstavljamo v obliki powerpoint predavanja, vključno s slajdi, na katerih bi se rolali organizmi, ki vsako leto izumrejo, koralni grebeni, ki propadajo, genska pestrost domačih živali, ki izginjajo, pitna voda, katere poraba je dvakrat hitrejša kot naravna obnova vodnih virov, rodna prst, ki jo uničujemo trinajstkrat hitreje, kakor nastaja v naravnih procesih, erozija znanja, ki gre z roko v roki z razpadom socialne varnosti, izginjanjem namakanih površin in izumiranjem jezikov, in ljudje, ki v svojem jeziku niso več sposobni opisati biotske pestrosti - tiste, ki je še preostala.
 • F. William Engdahl: Semena uničenja - opozarja na nečedne posle velikih biotehnoloških družb in svetovnih korporacij. Avtor razkriva svet političnih intrig, ki ga žene sla po dobičku, svet vladne prisile in pokvarjenosti, v katerem je gensko spreminjanje organizmov in patentiranje življenjskih oblik namenjeno pridobivanju nadzora nad svetovno proizvodnjo hrane.
 • Nara Petrovič: Človek - navodila za uporabo - knjiga pretrese naše civilizacijske vzorce, ki se začnejo pri posamezniku. Človek živi, ne ve pa, kako naj bi živel. Civilizacijske navade so ga oddaljile od naravnih navad in ritmov ter fizičnega zdravja, s tem pa tudi od duševnega in duhovnega ravnovesja. Toda umetne navade tako tesno spremljajo njegov vsakdanjik, da o večini njih niti ne razmišlja v okviru koristnosti in škodljivosti, saj ne ve, da zanje sploh obstaja alternativa.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Neprijetna resnica - An Inconvenient Truth (2008) - dokumentarni film režiserja Davisa Guggenheima prikazuje globalne podnebne spremembe skozi predavanja bivšega ameriškega podpredsednika Ala Gora, ki je imel na to tematiko v zadnjih dvajsetih letih že več kot tisoč predstavitev po ZDA in drugod. Al Gore predstavlja naravne katastrofe in klimatske spremembe v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato predstavitvijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.
 • Planet prihodnosti – ekologija, znanstvena fantastika ali možna realnost? - dokumentarni film je nastal v koprodukciji Filmostovja, Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj in Laboratora. Gre za doku­mentarec režiserke Barbare Zemljič in scenaristke Romane Zajec, ki nam predstavi izjemne slovenske posameznike, ki so dojeli opozorila dogajanja na planetu in iznašli drugačen, naravi prijaznejši način življenja. S svojo inovativnostjo in vizionarstvom nam z zgledom kažejo na nove poti, ki jih bomo morali izbirati na naši skupni poti v prihodnost.
 • Lučka Kajfež Bogataj: Globalni vpliv podnebnih sprememb - Kaj lahko naredi svet? - Lučka Kajfež Bogataj spregovori o globalnem vplivu podnebnih sprememb - kako bodo podnebne spremembe vplivala na današnje in prihodnje generacije, izpostavi pa tudi možnosti, kaj lahko naredi svet za ublažitev posledic vedno večje okoljske krize. Po njenih ocenah je odzivanje Evropa na omenjeno krizo še vedno neučinkovito. Video prispevek iz javne razprave, ki ga je pripravil Forum 21, 28. maja 2009 (Studio 12). Posnetek je prosto dosegljiv na zgornjem spletnem naslovu.
 • Doba neumnosti - The Age of Stupid (2009) - film režiserke Franny Armstrong je mešanica drame, dokumentarca in animiranega filma. Prikazuje življenje moškega, ki živi sam v popolnoma uničenem svetu leta 2055. Glavni junak se postavi nazaj v leto 2008 in se sprašuje, zakaj nismo ustavili podnebnih sprememb, ko smo še imeli čas za to.
 • Prispevki Studia 12 na temo ekologije - Studio 12 je neprofitna, nevladna organizacija, ki se posveča temam, katerim mediji ne posvečajo ali pa jim posvečajo premalo časa – te so poslovno nezanimive oziroma so brez finančnega učinka, ali pa se obravnavajo zgolj na informativni ravni. Pripravljajo in objavljajo ozaveščajoče video prispevke in TV oddaje na naslednjih vsebinskih področjih: ekologija in trajnosti razvoj, človek in družba, medsebojni odnosi, kultura, zdravo življenje, osebna in duhovna rast.