6. milenijski razvojni cilj: boriti se proti virusu HIV/AIDSu, malariji in drugim boleznim

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri boju proti aidsu, malariji in drugim boleznim.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O šestem milenijskem cilju na spletni strani OZN. Tukaj. 
 • O šestem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani milenijske kampanje. Tukaj. 
  O šestem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil milsnijske kampanje o doseganju tega cilja. Tukaj. 
 • O šestem milenijskem cilju na spletni strani Skupnega programa ZN za HIV/AIDS (UNAIDS). Tukaj.
 • O doseganju šestega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor. Tukaj.
 • O šestem milenijskem cilju na strani Razvojnega sklada za prebivalstvo (UNFPA). Na strani najdemo tudi izčrpne informacije o posameznih vidikih bojevanja proti širjenju okužb z virusom HIV, malarijo in drugimi boleznimi. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Allan Stratton: Chandine skrivnosti - roman o afriški najstnici in njeni težki življenjski zgodbi. Zaradi AIDS-a umre Chandina sestrica in zboli mama. Dejstvo, da se njena najboljša prijateljica, ki se vdaja prostituciji, kaže na to, da se bo bolezen še naprej širila med ljudmi, ki jih ima rada. Chanda mora poskrbeti za družino, vztrajati v šoli, poleg tega pa se mora boriti tudi proti predsodkom, ki so vtkani v tradicionalno življenje Podsaharske Afrike.
 • Henning Mankell: Umrem, toda spomin živi naprej - roman Umrem, toda spomin živi naprej je nastal po pisateljevem potovanju v Ugando leta 2003. V tej afriški državi se je pisatelj srečeval z ljudmi, obolelimi za AIDS-om in njihovimi svojci. Največji vtis so na pisatelja naredile t.i spominske knjige, ki jih umirajoči pišejo za svoje otroke, da bi jim zagotovili vpogled v svoje življenje in jim tako zapustili nekaj osebnega.
 • Ivan Sivec: Jutri bom umrl - med domačimi avtorji se s tematiko AIDS-a ukvarja Roman Jutri bom umrl avtorja Ivana Sivca. Govori o nevsakdanji zgodbi bratov Luke in Jaka, ki življenje zajemata z veliko žlico in pri tem ne razmišljata o prihodnosti.
 • Fiammetta Rocco: The Miraculous Fever-tree: Malaria, Medicine and the Cure That Changed the World - avtorica Fiammetta Rocco v knjigi prikazuje zgodovino malarije in opisuje pogum vseh tistih, ki so se proti tej bolezni borili ter končno našli zdravilo.
 • Valentin Meršol: Malarija - slovenski priročnik o malariji.

 

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Common Threads, Stories from the Quilt (1989) - dokumentarni film prikazuje zgodbe petih posameznikov, ki so umrli za AIDS-om. Pozornost v filmu je namenjena tudi statistiki umrlih za to boleznijo v ZDA v zgodnejših letih epidemije. Film črpa navdih iz t.i. spominske prešite odeje, največjega spomenika žrtvam AIDS-a na svetu.
 • My Brother… Nikhil (2005) - film o uspešnem športniku, kateremu se potem, ko izve, da je HIV pozitiven, življenje obrne na glavo. Zaradi njegove bolezni ga začne zavračati družba, ob strani pa mu stojijo le sestra Anamika, njen zaročenec Sam in Nikhelov partner Nigel.