5. milenijski razvojni cilj: izboljšati zdravje mater

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri izboljševanju zdravja mater.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O petem milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov. Tukaj.
 • O petem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani milenijske kampanje. Tukaj.
 • O petem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil milenijske kampanje o doseganju tega cilja. Tukaj.
 • O programih za doseganje petega milenijskega cilja na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Tukaj. 
 • O petem milenijskem cilju na strani Razvojnega sklada za prebivalstvo (UNFPA). Na strani najdemo tudi izčrpne informacije o posameznih vidikih zdravega materinstva od kontracepcije do rednih zdravniških pregledov in možnih zapletov pri nosečnosti ter porodu. Tukaj.
 • O doseganju petega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Laurie Halse Anderson: Povej - na zabavi ob začetku prvega letnika srednje šole je Melinda Sordino posiljena. Ko o dogodku obvesti policijo, ta prekine zabavo. Ker je Melinda pokvarila zabavo se prijatelji obrnejo proti njej, ne da bi vedeli, kaj se je v resnici zgodilo
 • Mukhtar Mai: Ukradena čast - Mukhtar Mai je doletela grozljiva usoda. Zaradi prestopka njenega brata - tega naj bi videli skupaj z dekletom iz drugega klana - vaški veljaki Mukhtar Mai obsodijo na skupinsko posilstvo. Tako ponižana in osramočena ženska bi morala narediti samomor, a Mukhtar Mar se upre in spregovori, čeprav s tem tvega svoje življenje, pa tudi življenje svoje družine. Z izrednim pogumom se bori proti sistemu, ki zatira ženske, in celo uspe pred sodišče pripeljati svoje posiljevalce, kjer jih tudi obsodijo.
 • Elbie Loetter: To sem jaz, Anna - roman je resnična zgodba o deklici Anni in njeni polsestri, kateri je v otroštvu posiljeval očim. Pretresljiva zgodba o zločinu, ki bi se lahko dogajal za stenami kateregakoli doma.
 • Marge Piercy: Braided Lives - roman govori o mladih ženskah iz Detroita, ki v petdesetih letih prejšnjega stoletja doživljajo spremembe v družbi. Čeprav so ženske v tistem obdobju postajale v družbi vse bolj enakopravne, pa so se še vedno soočale s problemom nezaželene nosečnosti in vprašanjem nelegalnega splava.
 • Torborg Nedreaas: Nothing Grows by Moonlight - roman v prvi osebi govori o ženski, ki se sooča z nenačrtovano in nezaželeno nosečnostjo ter opisuje njeno doživljanje splava.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • 4 meseci, 3 tedni in dva dni (2007) - film režiserja Cristiana Mungia govori o noseči romunski študentki in njeni prijateljici, ki v času komunističnega režima, ko je bil splav v Romuniji prepovedan, iščeta načine za ilegalni splav. Film je bil nagrajen z zlato palmo in nagrado FIPRESCI.
 • Lumo (2007) - Lumo je dokumentarni film o dvajsetletnici Lumo Sinai, posiljeni s strani vojakov, ki so se leta 1994, v času ruandskega genocida, borili za prevlado v Demokratični republiki Kongo. Nasilno posilstvo pusti na Lumo grozne posledice, saj ne more več imeti otrok. Odpove se je zaročenec in domača vas. Film Lumo prikazuje tragično zgodbo ženske in njeno prebolevanje posilstva ter izobčenja.
 • Breaking the silence (2007) - dokumentarni film prikazuje zgodbe različnih žensk iz Gruzije, Moldavije, Poljske in Ukrajine, ki se v vsakodnevnem življenju borijo za svoje pravice na področju reproduktivnega zdravja (varen splav, dostop do zdravniške oskrbe, moderna kontracepcijska sredstva, izobraževanje o sponosti, itd). Film prikazuje, da so v mnogih vzhodno evropskih državah pravice žensk do reproduktivnega zdravja še vedno kršene.
 • Rosita (2005) - Rosita je enourni dokumentarec o devetletni deklici iz Nikaragve, ki je zaradi posilstva zanosila. Film prikazuje boj dekličinih staršev za legalni splav, saj bi lahko nosečnost ogrozila življenje tako mladega otroka. Staršem v njihovih prizadevanjih stojijo nasproti vlada Nikaragve in Costa Rice ter Katoliška cerkev.
 • Argentina's illegal abortions (Argentina, 2008) - dokumentarni film govori o argentinskih ženskah, ki iščejo načine za varen splav v državi, kjer je ta prepovedan. V Argentini vsako leto umre okoli 400 žensk zaradi zapletov pri takih ilegalnih operacijah. Kratek dokumentarni prispevek je prosto dostopen na Youtube.