3. milenijski razvojni cilj: zagotoviti enakost med spoloma in opolnomočiti ženske

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov,  ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zagotavljanju enakopravnosti med spoloma.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O tretjem milenijskem cilju na spletni strani UNICEF-a (v angleščini). Tukaj.
 • O tretjem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O tretjem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani najdete opis delovanja specializirane agencije in povezave poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju tretjega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.
 • O napredovanju pri manjšanju neenakosti med spoloma po svetu si lahko preberete tudi na strani Razvojnega sklada Združenih narodov za ženske (UNIFEM) (v angleščini). Tukaj.

Zanimivo branje:

 • Louisa May Alcott: Male ženske - zgodba govori o življenju štirih sester: Meg, Jo, Beth in Amy March. V knjigi se prepletajo pomembne teme, kot so razkorak med družinskimi obveznostmi in osebnostno rastjo žensk, nevarnosti spolnega stereotipiziranja in pomen dela.
 • Maya Angelou: Vem zakaj ujeta ptica poje - avtobiografija Maye Angelou na živahen način pokaže turbulentne dogodke njenega otroštva, ko se je selila iz dramatično različnih okolij ruralnega Stamps v Arkansasu do vulgarnega St. Louis v Missouriju in kičastega San Francisca v Kaliforniji.
 • Marie-Therese Cuny Souad: Živa zažgana - ko je Souad stara sedemnajst let, se zaljubi. V njihovi vasi, in tudi po drugih vaseh, ljubezen pred poroko za dekle pomeni smrt. Njena družina je onečaščena, svaka določijo, da Souad kaznuje. Svak je v očeh vaščanov junak. Izvršil je zločin iz časti. V resnici pa je zagrešil umor. Vsako leto poročajo o več kakor pet tisoč takih primerih, za številne med njimi žal nikoli ne zvemo. Souad je kljub grozljivim opeklinam čudežno preživela. Sklenila je, da se bo oglasila v imenu vseh žrtev in svetu razkrila barbarsko navado. S tem je spet ogrozila svoje življenje, ker onečaščenje družine ne zastara. Živa zažgana je pretresljiv dokument in hkrati poziv svetu, da razbijemo tabu in ne molčimo več o smrti teh žensk - žrtev tradicionalnega nasilja.
 • Waris Dirie in Cathleen Miller: Puščavska roža - Waris Dirie, danes uspešna manekenka in model ter ambasadorka Organizacije združenih narodov za človekove pravice, pripoveduje svojo nenavadno življenjsko zgodbo, zavedajoč se, da je ena izmed srečnic - kajti večina afriških žensk zaradi obrezovanja nikoli ne bo okusila življenja brez bolečin.Rojena v tradicionalni somalijski družini plemenskih nomadov je ostala nepismena, pri petih letih preživela obrezovanje in pri dvanajstih, izčrpana od vsega hudega, ovita le v raztrgan kos tkanine pobegnila pred vnaprej dogovorjeno poroko s starejšim moškim.Njena pretresljiva zgodba se nadaljuje v Mogadišu in Londonu, kjer se je zaposlila najprej kot čistilka pri stricu veleposlaniku, nato pa se s pomočjo fotografa Terencea Donovana povzpela na modne brvi kot uspešna manekenka in iskan model. Danes živi v New Yorku, bolj kot vse na svetu pa si želi ponovno začutiti utrip domovine in najti svojo družino, ki je izginila kdovekje v puščavi.
 • Mende Nazer in Damien Lewis: Sužnja - Mende Nazer je odraščala v odmaknjenem Nubskem hribovju. Njeno srečno otroštvo se je kruto končalo, ko so v vas pridrveli roparji na konjih. Mudžahedini so poklali prestrašene vaščane, posilili ženske in ugrabili otroke. Med njimi je bila tudi dvanajstletna Mende. Mende je kupila premožna Arabka iz Kartuma. Izgubila je svobodo in ime, od takrat je morala živeti kot domača sužnja, "abda", brez plačila in brez prostih dni. Z jedilnimi priborom, ki ga je smela uporabljati le ona, je jedla ostanke, ki jih je družina pustila na krožnikih. Spala je na tleh v vrtni lopi, kamor so jo zaklenili vsak večer. Sedem težkih in samotnih let ni vedela, ali so njeni domači še živi. Spomladi leta 2000 jo je gospodarica poslala k svoji sorodnici v London, kjer je Mende uspelo navezati stik z nubskimi izseljenci, ki so ji skupaj z britanskim novinarjem Damienom Lewisom pomagali do svobode.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Pray the Devil Back to Hell (2008) - presenetljiva zgodba govori o pogumnih ženskah v Liberiji, ki so stopile skupaj za preprečitev državljanske vojne in prinesle mir svoji uničeni državi. Na tisoče žensk – mater, babic, tet in sester, tako kristjanke kot muslimanke – se je zbralo na molitvi za mir in mirno protestiralo pred predsedniško palačo. Oborožene zgolj z belimi kratkimi majicami in pogumom svojih prepričanj, so zahtevale konec liberijski državljanski vojni. To dejanje je igralo kritično vlogo pri sklepanju sporazuma v času, ko so bili mirovni pogovori na mrtvi točki. Zgodba o žrtvovanju, združevanju in premostitvi razlik, Pray the Devil Back to Hell časti moč in vztrajanje žensk v Liberiji.
 • Taking Root: The Vision of Wangari Maathai (2008) - zgodba kenijske prejemnice Nobelove nagrade za mir, Wangari Maathai, ki je s sajenjem dreves začela državno gibanje za varstvo okolja, človekovih pravic in demokracije – gibanje, katerega pooseblja ta karizmatična ženska.