Zadnji trenutki za nov svetovni podnebni sporazum

Pariz je bil v zadnjih dveh tednih v znamenju podnebnih pogajanj. (Foto - Reuters)12. december 2015 - Podnebne pogajalce v Parizu čakajo sklepni dogovori za sklenitev novega svetovnega podnebnega sporazuma, ki naj bi omejil ogrevanje ozračja na največ dve stopinji Celzija in tako omilil uničujoče posledice za planet in človeštvo.

Po letih priprav, dveh tednih intenzivnih pogajanj in dveh neprespanih nočeh bo francosko predsedstvo to dopoldne predstavilo končni osnutek.

Predsedujoči, francoski zunanji minister Laurent Fabius, predstavniki številnih od 195 držav pa tudi mnogi okoljevarstveniki so sinoči v Parizu izražali optimizem, da jim bo danes uspelo skleniti ambiciozen, zavezujoč in svetovni podnebni sporazum.

Za pogajalsko končnico so jim ostala tri ključna vprašanja: določitev dolgoročnega cilja, financiranje podnebnih ukrepov in preseganje starega razlikovanja med razvitimi in drugimi članicami.

O zavezi držav, da omejijo ogrevanje ozračja na občutno manj kot dve stopinji Celzija, proti stopinji in pol, slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus ne pričakuje več veliko razprave. EU in zaveznice pa ob tem zahtevajo tudi opredelitev konkretnejših ciljev za zniževanje izpustov toplogrednih plinov.

Ključno jabolko spora ostaja zastarela delitev na razvite in preostale države, kar je pomembno predvsem pri financiranju podnebnih ciljev.

Obljuba iz Köbenhavna o mobilizaciji 100 milijard dolarjev seveda ostaja in razvite države jo morajo izpolniti, kje bo zapisana, ali v sporazumu ali v sklepu, pa je še vprašanje zadnjih ur pogajanj.

Na podlagi nočnih usklajevanj in intenzivne diplomacije bo Fabius zjutraj predstavil predvidoma zadnji osnutek dogovora. Od tega, kako uravnotežen bo, bo odvisno tudi, ali bodo pogajanja trajala le kako uro, dve ali pa se bodo zavlekla.

Sporazum bo prihodnje leto odprt za podpis, nato bodo sledile ratifikacije, veljati pa naj bi začel leta 2020.

Vir: RTV SLO