Aktiviraj se

K uresničitvi zadanih ciljev lahko prispeva vsak.

Začne se s pridobivanjem dodatnih informacij.

Vest o milenijskih razvojnih ciljih mora doseči čim več ljudi. Ko o milenijskih razvojnih ciljih vemo dovolj, lahko poskušamo spodbujati razpravo med prijatelji in v družini; izkoristimo tudi druge oblike sporočanja – čim več ljudi dosežemo, tem bolje.

K doseganju razvojnih ciljev pa lahko prispevamo tudi z dejanskimi ukrepi. Tako lahko npr. prispevamo sredstva za humanitarne organizacije; pomagamo lahko tudi s prostovoljnim delom pri organizacijah, ki na tem področju delujejo. Zadostujejo lahko celo čisto pragmatični ukrepi – na primer kupovanje izdelkov pravične trgovine (fair-trade) in podobno.

Pridobivanje dodatnih informacij

Dodatne informacije o uspehih in problemih pri doseganju milenijskih razvojnih ciljev je moč dobiti predvsem na spletu; bogastvo kvalitetnih informacij pa se skriva tudi v knjigah in filmih, ki se ukvarjajo s to tematiko. Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se dandanes človeštvo sooča.

1. milenijski razvojni cilj: izkoreniniti skrajno revščino in lakoto

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri preprečevanju skrajne revščine in lakote.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O prvem milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
 • O prvem milenijskem cilju na spletni strani UNICEF-a (v angleščini). Tukaj. 
 • O prvem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
 • O prvem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani najdete opis delovanja specializirane agencije in povezave poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju prvega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.  

 

Zanimivo branje:

 • Frank McCourt: Angela's Ashes - irsko-ameriški avtor Frank McCourt pove zgodbo o svojem otroštvu v Brooklynu in na Irskem. Angela's Ashes služi kot živ dokaz o pomenu moralnih vrednot in zdravega smisla za humor, s čimer je McCourt prebrodil trpljenje in mizernost otroških let.
 • Ivan Cankar: Na Klancu - ljudje, ki so živeli na Klancu, so imeli vsi nesrečno usodo. Vsak izmed njih je končal slabo. Zbirka samostojnih novel ponazori življenje v revščini in skrajni bedi. Če bi se držali Cankarjeve misli, »Obsojeni na smrt«, ki pravi, da nam je vse tako ali tako že v naprej usojeno, bi bilo najbolje, da se vlečemo za prvim vogalom in čakamo bodisi na smrt, bodisi na vrečo zlata, ki nam bo padla na glavo.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • The End of Poverty? (2008) - film nas vpraša, ali pravi vzroki za revščino dandanes izhajajo iz namerne orkestracije iz kolonialnih časov, ki se je razvil v moderni sistem, kjer bogate države izkoriščajo revne. Ljudje, ki živijo in se bojujejo proti revščini odgovorijo na vprašanje z obsojanjem kolonializma in njegovih posledic: kraja zemlje, izkoriščanje naravnih virov, dolgovi, prosti trg, povpraševanje po poslovnih profitih in razvoj ekonomskega sistema, v katerem 25 % svetovnega prebivalstva upravlja s 85 % svetovnega bogastva.
 • Workingman's Death – Smrt delavca (2005) - smrt delavca prikaže, kako kapitalizem nekaterim ljudem omogoča, da živijo v 21. stoletju, druge pa sili, da živijo v 19. stoletju. Delavci po svetu še vedno delajo v takih pogojih, v kakršnih je delal proletariat v času industrijske revolucije. Predstavljajo dehumanizirane ostanke industrijske revolucije, kot preostanki kapitalističnega in socialističnega eksperimenta, kot preostanki časa, ki ga ni več.

 

2. milenijski razvojni cilj: doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zagotavljanje osnovnošolskega izobraževanja:

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O drugem Milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O drugem Milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • Strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O dosežkih pri uresničevanju cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.
 • Unicefova kampanja 2 plati 1 sveta. Tukaj.

Zanimivo branje:

 • Walkart Elley: Rising Literacy Levels in Third World Countries: A Method That Works - tako kot drugod po svetu, se tudi v državah tretjega sveta pričakuje, da se bodo otroci v šolah naučili vsaj še en tuji jezik. Ob tem se učenci srečujejo z nemalo težavami - pomanjkanje finančnih sredstev, pomanjkanje dobrih učiteljev, posledično s tem pa je pomanjkljiva tudi izvedba učnih ur. Omenjena monografija ponuja rešitev problema, poznano pod imenom "Book Flood", ki se je že uveljavil v državah tretjega sveta.

 

3. milenijski razvojni cilj: zagotoviti enakost med spoloma in opolnomočiti ženske

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov,  ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zagotavljanju enakopravnosti med spoloma.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O tretjem milenijskem cilju na spletni strani UNICEF-a (v angleščini). Tukaj.
 • O tretjem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O tretjem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani najdete opis delovanja specializirane agencije in povezave poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju tretjega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.
 • O napredovanju pri manjšanju neenakosti med spoloma po svetu si lahko preberete tudi na strani Razvojnega sklada Združenih narodov za ženske (UNIFEM) (v angleščini). Tukaj.

Zanimivo branje:

 • Louisa May Alcott: Male ženske - zgodba govori o življenju štirih sester: Meg, Jo, Beth in Amy March. V knjigi se prepletajo pomembne teme, kot so razkorak med družinskimi obveznostmi in osebnostno rastjo žensk, nevarnosti spolnega stereotipiziranja in pomen dela.
 • Maya Angelou: Vem zakaj ujeta ptica poje - avtobiografija Maye Angelou na živahen način pokaže turbulentne dogodke njenega otroštva, ko se je selila iz dramatično različnih okolij ruralnega Stamps v Arkansasu do vulgarnega St. Louis v Missouriju in kičastega San Francisca v Kaliforniji.
 • Marie-Therese Cuny Souad: Živa zažgana - ko je Souad stara sedemnajst let, se zaljubi. V njihovi vasi, in tudi po drugih vaseh, ljubezen pred poroko za dekle pomeni smrt. Njena družina je onečaščena, svaka določijo, da Souad kaznuje. Svak je v očeh vaščanov junak. Izvršil je zločin iz časti. V resnici pa je zagrešil umor. Vsako leto poročajo o več kakor pet tisoč takih primerih, za številne med njimi žal nikoli ne zvemo. Souad je kljub grozljivim opeklinam čudežno preživela. Sklenila je, da se bo oglasila v imenu vseh žrtev in svetu razkrila barbarsko navado. S tem je spet ogrozila svoje življenje, ker onečaščenje družine ne zastara. Živa zažgana je pretresljiv dokument in hkrati poziv svetu, da razbijemo tabu in ne molčimo več o smrti teh žensk - žrtev tradicionalnega nasilja.
 • Waris Dirie in Cathleen Miller: Puščavska roža - Waris Dirie, danes uspešna manekenka in model ter ambasadorka Organizacije združenih narodov za človekove pravice, pripoveduje svojo nenavadno življenjsko zgodbo, zavedajoč se, da je ena izmed srečnic - kajti večina afriških žensk zaradi obrezovanja nikoli ne bo okusila življenja brez bolečin.Rojena v tradicionalni somalijski družini plemenskih nomadov je ostala nepismena, pri petih letih preživela obrezovanje in pri dvanajstih, izčrpana od vsega hudega, ovita le v raztrgan kos tkanine pobegnila pred vnaprej dogovorjeno poroko s starejšim moškim.Njena pretresljiva zgodba se nadaljuje v Mogadišu in Londonu, kjer se je zaposlila najprej kot čistilka pri stricu veleposlaniku, nato pa se s pomočjo fotografa Terencea Donovana povzpela na modne brvi kot uspešna manekenka in iskan model. Danes živi v New Yorku, bolj kot vse na svetu pa si želi ponovno začutiti utrip domovine in najti svojo družino, ki je izginila kdovekje v puščavi.
 • Mende Nazer in Damien Lewis: Sužnja - Mende Nazer je odraščala v odmaknjenem Nubskem hribovju. Njeno srečno otroštvo se je kruto končalo, ko so v vas pridrveli roparji na konjih. Mudžahedini so poklali prestrašene vaščane, posilili ženske in ugrabili otroke. Med njimi je bila tudi dvanajstletna Mende. Mende je kupila premožna Arabka iz Kartuma. Izgubila je svobodo in ime, od takrat je morala živeti kot domača sužnja, "abda", brez plačila in brez prostih dni. Z jedilnimi priborom, ki ga je smela uporabljati le ona, je jedla ostanke, ki jih je družina pustila na krožnikih. Spala je na tleh v vrtni lopi, kamor so jo zaklenili vsak večer. Sedem težkih in samotnih let ni vedela, ali so njeni domači še živi. Spomladi leta 2000 jo je gospodarica poslala k svoji sorodnici v London, kjer je Mende uspelo navezati stik z nubskimi izseljenci, ki so ji skupaj z britanskim novinarjem Damienom Lewisom pomagali do svobode.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Pray the Devil Back to Hell (2008) - presenetljiva zgodba govori o pogumnih ženskah v Liberiji, ki so stopile skupaj za preprečitev državljanske vojne in prinesle mir svoji uničeni državi. Na tisoče žensk – mater, babic, tet in sester, tako kristjanke kot muslimanke – se je zbralo na molitvi za mir in mirno protestiralo pred predsedniško palačo. Oborožene zgolj z belimi kratkimi majicami in pogumom svojih prepričanj, so zahtevale konec liberijski državljanski vojni. To dejanje je igralo kritično vlogo pri sklepanju sporazuma v času, ko so bili mirovni pogovori na mrtvi točki. Zgodba o žrtvovanju, združevanju in premostitvi razlik, Pray the Devil Back to Hell časti moč in vztrajanje žensk v Liberiji.
 • Taking Root: The Vision of Wangari Maathai (2008) - zgodba kenijske prejemnice Nobelove nagrade za mir, Wangari Maathai, ki je s sajenjem dreves začela državno gibanje za varstvo okolja, človekovih pravic in demokracije – gibanje, katerega pooseblja ta karizmatična ženska.

4. milenijski razvojni cilj: zmanjšati smrtnost otrok

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zmanjšanju smrtnosti otrok.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O četrtem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O četrtem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O četrtem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O dosežkih pri uresničevanju cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj. 

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Africa’s Child (2000) - Dokumentarni film prikazuje življenje otrok v Afriki, natančneje v Beninu, Malaviju in Demokratični republiki Kongo. Film prikazuje, kako vlade omenjenih držav z različnimi ukrepi poskušajo zmanjšati smrtnost otrok. Hkrati film tudi prikazuje življenje afriških otrok, njihove upe in strahove, cilje in dosežke. Film je dostopen brezplačno.
 • Surviving at any cost (2008) - dokumentarni film prikazuje Burkina Faso, kjer poteka kampanja o ozaveščanju prebivalstva, da skrb za higieno in obogatena prehrana lahko preprečita malarijo, diarejo in akutne dihalne infekcije ter tako zmanjšata umrljivost otrok pred petim letom starosti. Film je dostopen brezplačno.
 • Life in Slow Motion - Film prikazuje posledice t.i. 'nizozemskega efekta' – izviri nafte v Afriki pogosto prinašajo negativne posledice in prizadenejo najbolj ranljive v družbi (zlasti majhne otroke). Namreč, nova naftna črpalka povzroči zastrupitev vodnega izvira v nigerijski vasi, kar je vzrok za smrt več otrok mlajših od pet let. Film je dostopen brezplačno.
   

5. milenijski razvojni cilj: izboljšati zdravje mater

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri izboljševanju zdravja mater.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O petem milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov. Tukaj.
 • O petem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani milenijske kampanje. Tukaj.
 • O petem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil milenijske kampanje o doseganju tega cilja. Tukaj.
 • O programih za doseganje petega milenijskega cilja na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Tukaj. 
 • O petem milenijskem cilju na strani Razvojnega sklada za prebivalstvo (UNFPA). Na strani najdemo tudi izčrpne informacije o posameznih vidikih zdravega materinstva od kontracepcije do rednih zdravniških pregledov in možnih zapletov pri nosečnosti ter porodu. Tukaj.
 • O doseganju petega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Laurie Halse Anderson: Povej - na zabavi ob začetku prvega letnika srednje šole je Melinda Sordino posiljena. Ko o dogodku obvesti policijo, ta prekine zabavo. Ker je Melinda pokvarila zabavo se prijatelji obrnejo proti njej, ne da bi vedeli, kaj se je v resnici zgodilo
 • Mukhtar Mai: Ukradena čast - Mukhtar Mai je doletela grozljiva usoda. Zaradi prestopka njenega brata - tega naj bi videli skupaj z dekletom iz drugega klana - vaški veljaki Mukhtar Mai obsodijo na skupinsko posilstvo. Tako ponižana in osramočena ženska bi morala narediti samomor, a Mukhtar Mar se upre in spregovori, čeprav s tem tvega svoje življenje, pa tudi življenje svoje družine. Z izrednim pogumom se bori proti sistemu, ki zatira ženske, in celo uspe pred sodišče pripeljati svoje posiljevalce, kjer jih tudi obsodijo.
 • Elbie Loetter: To sem jaz, Anna - roman je resnična zgodba o deklici Anni in njeni polsestri, kateri je v otroštvu posiljeval očim. Pretresljiva zgodba o zločinu, ki bi se lahko dogajal za stenami kateregakoli doma.
 • Marge Piercy: Braided Lives - roman govori o mladih ženskah iz Detroita, ki v petdesetih letih prejšnjega stoletja doživljajo spremembe v družbi. Čeprav so ženske v tistem obdobju postajale v družbi vse bolj enakopravne, pa so se še vedno soočale s problemom nezaželene nosečnosti in vprašanjem nelegalnega splava.
 • Torborg Nedreaas: Nothing Grows by Moonlight - roman v prvi osebi govori o ženski, ki se sooča z nenačrtovano in nezaželeno nosečnostjo ter opisuje njeno doživljanje splava.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • 4 meseci, 3 tedni in dva dni (2007) - film režiserja Cristiana Mungia govori o noseči romunski študentki in njeni prijateljici, ki v času komunističnega režima, ko je bil splav v Romuniji prepovedan, iščeta načine za ilegalni splav. Film je bil nagrajen z zlato palmo in nagrado FIPRESCI.
 • Lumo (2007) - Lumo je dokumentarni film o dvajsetletnici Lumo Sinai, posiljeni s strani vojakov, ki so se leta 1994, v času ruandskega genocida, borili za prevlado v Demokratični republiki Kongo. Nasilno posilstvo pusti na Lumo grozne posledice, saj ne more več imeti otrok. Odpove se je zaročenec in domača vas. Film Lumo prikazuje tragično zgodbo ženske in njeno prebolevanje posilstva ter izobčenja.
 • Breaking the silence (2007) - dokumentarni film prikazuje zgodbe različnih žensk iz Gruzije, Moldavije, Poljske in Ukrajine, ki se v vsakodnevnem življenju borijo za svoje pravice na področju reproduktivnega zdravja (varen splav, dostop do zdravniške oskrbe, moderna kontracepcijska sredstva, izobraževanje o sponosti, itd). Film prikazuje, da so v mnogih vzhodno evropskih državah pravice žensk do reproduktivnega zdravja še vedno kršene.
 • Rosita (2005) - Rosita je enourni dokumentarec o devetletni deklici iz Nikaragve, ki je zaradi posilstva zanosila. Film prikazuje boj dekličinih staršev za legalni splav, saj bi lahko nosečnost ogrozila življenje tako mladega otroka. Staršem v njihovih prizadevanjih stojijo nasproti vlada Nikaragve in Costa Rice ter Katoliška cerkev.
 • Argentina's illegal abortions (Argentina, 2008) - dokumentarni film govori o argentinskih ženskah, ki iščejo načine za varen splav v državi, kjer je ta prepovedan. V Argentini vsako leto umre okoli 400 žensk zaradi zapletov pri takih ilegalnih operacijah. Kratek dokumentarni prispevek je prosto dostopen na Youtube.

6. milenijski razvojni cilj: boriti se proti virusu HIV/AIDSu, malariji in drugim boleznim

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri boju proti aidsu, malariji in drugim boleznim.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O šestem milenijskem cilju na spletni strani OZN. Tukaj. 
 • O šestem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani milenijske kampanje. Tukaj. 
  O šestem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil milsnijske kampanje o doseganju tega cilja. Tukaj. 
 • O šestem milenijskem cilju na spletni strani Skupnega programa ZN za HIV/AIDS (UNAIDS). Tukaj.
 • O doseganju šestega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor. Tukaj.
 • O šestem milenijskem cilju na strani Razvojnega sklada za prebivalstvo (UNFPA). Na strani najdemo tudi izčrpne informacije o posameznih vidikih bojevanja proti širjenju okužb z virusom HIV, malarijo in drugimi boleznimi. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Allan Stratton: Chandine skrivnosti - roman o afriški najstnici in njeni težki življenjski zgodbi. Zaradi AIDS-a umre Chandina sestrica in zboli mama. Dejstvo, da se njena najboljša prijateljica, ki se vdaja prostituciji, kaže na to, da se bo bolezen še naprej širila med ljudmi, ki jih ima rada. Chanda mora poskrbeti za družino, vztrajati v šoli, poleg tega pa se mora boriti tudi proti predsodkom, ki so vtkani v tradicionalno življenje Podsaharske Afrike.
 • Henning Mankell: Umrem, toda spomin živi naprej - roman Umrem, toda spomin živi naprej je nastal po pisateljevem potovanju v Ugando leta 2003. V tej afriški državi se je pisatelj srečeval z ljudmi, obolelimi za AIDS-om in njihovimi svojci. Največji vtis so na pisatelja naredile t.i spominske knjige, ki jih umirajoči pišejo za svoje otroke, da bi jim zagotovili vpogled v svoje življenje in jim tako zapustili nekaj osebnega.
 • Ivan Sivec: Jutri bom umrl - med domačimi avtorji se s tematiko AIDS-a ukvarja Roman Jutri bom umrl avtorja Ivana Sivca. Govori o nevsakdanji zgodbi bratov Luke in Jaka, ki življenje zajemata z veliko žlico in pri tem ne razmišljata o prihodnosti.
 • Fiammetta Rocco: The Miraculous Fever-tree: Malaria, Medicine and the Cure That Changed the World - avtorica Fiammetta Rocco v knjigi prikazuje zgodovino malarije in opisuje pogum vseh tistih, ki so se proti tej bolezni borili ter končno našli zdravilo.
 • Valentin Meršol: Malarija - slovenski priročnik o malariji.

 

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Common Threads, Stories from the Quilt (1989) - dokumentarni film prikazuje zgodbe petih posameznikov, ki so umrli za AIDS-om. Pozornost v filmu je namenjena tudi statistiki umrlih za to boleznijo v ZDA v zgodnejših letih epidemije. Film črpa navdih iz t.i. spominske prešite odeje, največjega spomenika žrtvam AIDS-a na svetu.
 • My Brother… Nikhil (2005) - film o uspešnem športniku, kateremu se potem, ko izve, da je HIV pozitiven, življenje obrne na glavo. Zaradi njegove bolezni ga začne zavračati družba, ob strani pa mu stojijo le sestra Anamika, njen zaročenec Sam in Nikhelov partner Nigel.
   

7. milenijski razvojni cilj: zagotoviti okoljsko trajnost

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri zagotavljanju okoljske trajnosti.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O sedmem Milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O sedmem Milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
 • O sedmem Milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju sedmega Milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.
 • Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Tukaj.
 • Focus – društvo za sonaraven razvoj. Tukaj. 

 

Zanimivo branje:

 • Lester R. Brown: Načrt B: Mobilizacija za rešitev civilizacije - knjiga opozarja na čezmerno rabo energije na neproduktivnih koncih in ignoranco pri vzpostavljanju obnovljivih virov energij, zaradi česa drvimo ekološki katastrofi napoti. Ob tem Brown ponudi tudi prihodnjo alternativo: poleg organiziranega obnavljanja Zemlje dosledno in realno obračunavanje vseh, torej tudi posrednih stroškov določene dejavnosti ali proizvodov, ki kakor koli uničujejo okolje, bi že v bližnji prihodnosti lahko spremenila strukturo naše potrošnje, s tem pa tudi proizvodnje in posledično našega načina življenja. Seveda pa bi to zahtevalo vsesplošno mobilizacijo, ki je seveda mogoča, če je zanjo interes, poudarja avtor in navaja primer takojšnjega prestrukturiranja ameriške industrije med drugo svetovno vojno, ko je avtomobilska industrija v nekaj mesecih presedlala na izdelavo orožja in v slabih treh letih od začetka 1942 do konca 1944 ni izdelala skoraj nobenega avtomobila.
  Na poti k energetsko trajnostni regiji - priročnik za trajnostno oskrbo regij z energijo [naslov bold] - ponuja praktične korake pri vzpostavitvi prehoda k trajnostni energetski oskrbi s primeri dobrih praks. Prikazuje možne oblike in pomembne sestavne dele regionalnih energetskih pobud (strategija, multiplikatorji, koordinacijska pisarna), načine premagovanja ovir pri delovanju, ter naloge in aktivnosti pobud. Pri tem se avtorji ne osredotočajo toliko na tehnične podrobnosti prehoda k energetski trajnosti, temveč kako regionalne akterje motivirati in jih organizirati ter za uporabnike ciljno izvajati promocijo, trženje ter izobraževanje in energetsko vzgojo za prehod. Na kratko, predstavlja oblike in konkretne prakse regionalnega marketinga za trajnostno energetiko, pa tudi številne uspešne primer regionalnih pobud in njihovih aktivnosti po Evropi.
 • Anton Komat: Simbiotski človek - opozarja na okoljsko (ne)pismenost in posveča manifest simbiotskemu človeku. Knjiga Simbiotski človek je aktivistična grozljivka, vredna Janeza D., apokaliptični non-fiction, za katerega bi si želeli, da bi bil le fiction. Ali bolje rečeno, Simbiotski človek je Komatova verzija Neprijetne resnice. Zlahka si ga predstavljamo v obliki powerpoint predavanja, vključno s slajdi, na katerih bi se rolali organizmi, ki vsako leto izumrejo, koralni grebeni, ki propadajo, genska pestrost domačih živali, ki izginjajo, pitna voda, katere poraba je dvakrat hitrejša kot naravna obnova vodnih virov, rodna prst, ki jo uničujemo trinajstkrat hitreje, kakor nastaja v naravnih procesih, erozija znanja, ki gre z roko v roki z razpadom socialne varnosti, izginjanjem namakanih površin in izumiranjem jezikov, in ljudje, ki v svojem jeziku niso več sposobni opisati biotske pestrosti - tiste, ki je še preostala.
 • F. William Engdahl: Semena uničenja - opozarja na nečedne posle velikih biotehnoloških družb in svetovnih korporacij. Avtor razkriva svet političnih intrig, ki ga žene sla po dobičku, svet vladne prisile in pokvarjenosti, v katerem je gensko spreminjanje organizmov in patentiranje življenjskih oblik namenjeno pridobivanju nadzora nad svetovno proizvodnjo hrane.
 • Nara Petrovič: Človek - navodila za uporabo - knjiga pretrese naše civilizacijske vzorce, ki se začnejo pri posamezniku. Človek živi, ne ve pa, kako naj bi živel. Civilizacijske navade so ga oddaljile od naravnih navad in ritmov ter fizičnega zdravja, s tem pa tudi od duševnega in duhovnega ravnovesja. Toda umetne navade tako tesno spremljajo njegov vsakdanjik, da o večini njih niti ne razmišlja v okviru koristnosti in škodljivosti, saj ne ve, da zanje sploh obstaja alternativa.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

 • Neprijetna resnica - An Inconvenient Truth (2008) - dokumentarni film režiserja Davisa Guggenheima prikazuje globalne podnebne spremembe skozi predavanja bivšega ameriškega podpredsednika Ala Gora, ki je imel na to tematiko v zadnjih dvajsetih letih že več kot tisoč predstavitev po ZDA in drugod. Al Gore predstavlja naravne katastrofe in klimatske spremembe v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato predstavitvijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.
 • Planet prihodnosti – ekologija, znanstvena fantastika ali možna realnost? - dokumentarni film je nastal v koprodukciji Filmostovja, Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj in Laboratora. Gre za doku­mentarec režiserke Barbare Zemljič in scenaristke Romane Zajec, ki nam predstavi izjemne slovenske posameznike, ki so dojeli opozorila dogajanja na planetu in iznašli drugačen, naravi prijaznejši način življenja. S svojo inovativnostjo in vizionarstvom nam z zgledom kažejo na nove poti, ki jih bomo morali izbirati na naši skupni poti v prihodnost.
 • Lučka Kajfež Bogataj: Globalni vpliv podnebnih sprememb - Kaj lahko naredi svet? - Lučka Kajfež Bogataj spregovori o globalnem vplivu podnebnih sprememb - kako bodo podnebne spremembe vplivala na današnje in prihodnje generacije, izpostavi pa tudi možnosti, kaj lahko naredi svet za ublažitev posledic vedno večje okoljske krize. Po njenih ocenah je odzivanje Evropa na omenjeno krizo še vedno neučinkovito. Video prispevek iz javne razprave, ki ga je pripravil Forum 21, 28. maja 2009 (Studio 12). Posnetek je prosto dosegljiv na zgornjem spletnem naslovu.
 • Doba neumnosti - The Age of Stupid (2009) - film režiserke Franny Armstrong je mešanica drame, dokumentarca in animiranega filma. Prikazuje življenje moškega, ki živi sam v popolnoma uničenem svetu leta 2055. Glavni junak se postavi nazaj v leto 2008 in se sprašuje, zakaj nismo ustavili podnebnih sprememb, ko smo še imeli čas za to.
 • Prispevki Studia 12 na temo ekologije - Studio 12 je neprofitna, nevladna organizacija, ki se posveča temam, katerim mediji ne posvečajo ali pa jim posvečajo premalo časa – te so poslovno nezanimive oziroma so brez finančnega učinka, ali pa se obravnavajo zgolj na informativni ravni. Pripravljajo in objavljajo ozaveščajoče video prispevke in TV oddaje na naslednjih vsebinskih področjih: ekologija in trajnosti razvoj, človek in družba, medsebojni odnosi, kultura, zdravo življenje, osebna in duhovna rast.
   

8. milenijski razvojni cilj: vzpostaviti globalno partnerstvo za razvoj

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani in knjig, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri vzpostavljanju globalnega partnerstva za razvoj.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

 • O osmem Milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O osmem Milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj.
 • O osmem Milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani je moč najti opis delovanja specializirane agencije in povezave do poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
 • O doseganju osmega Milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.  
 • SLOGA - Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Tukaj.

 

Zanimivo branje:

 • R. Glenn Hubbard in William Duggan: The Aid Trap: Hard Truths About Ending Poverty - knjiga govori o napakah razvojnega sodelovanja, saj pomoč dobivajo predvsem vlade posameznih revnih držav. Denar tako ne pride nujno v prave roke, kaj šele gre za resnično razvojne projekte. Potreben bi bil preskok na financiranje lokalnih poslovnih struktur, malega podjetništva s ciljem krepitve in oblikovanja srednjega sloja. Po mnenju obeh avtorjev bi to bil najbolj učinkoviti način premagovanja revščine in z njo povezanih problemov. V angleščini.

 

Dejanski ukrepi

Vsak pa lahko tudi pripomore k dejanskemu uresničevanju Milenijskih razvojnih ciljev. Spodaj je seznam organizacij, k se ukvarjajo z delom na tem področju, in v ta namen sprejemajo prostovoljne prispevke ali zaposlujejo prostovoljce.

Doniraj!

logo Izkoreniniti skrajno revščino

 •  Slovenska Karitas zbira sredstva v okviru dobrodelne akcije »Za srce Afrike«, ki jih bodo v prihodnjem letu namenili za gradnjo bolnišnic, osnovnih šol, bivanjskih objektov v afriških državah, osveščajo in izobražujejo pa tudi o problematiki HIV-a/AIDS-a.
 • Rdeči križ Slovenije deli prehrambene pakete za materialno ogrožene družine v Sloveniji. Pomoči so deležni tudi brezdomci. Leta 2005 je organiziral humanitarno akcijo za pomoč prizadetim zaradi potresa v Pakistanu, leta 2006 pa akcijo »Svet za Darfur« skupaj s Slovensko Karitas, UNICEF-om Slovenija in Ustanovo »Skupaj«.

 

 •  UNICEF Slovenija želi s kampanjo »Dve plati enega sveta« nagovoriti splošno javnost in jo informirati o pomenu razvojne pomoči, zavezah, ki so jih sprejele države EU, naši obvezanosti pomagati in razmerah, v katerih živijo otroci v državah v razvoju. Sredstva, pridobljena iz pobude »Starši otrok sveta«, so namenjena uresničevanju UNICEF-ovih dolgoročnih razvojnih programov (zgodnje otroštvo, izobraževanje deklic, cepljenje in zaščita otrok, boj proti virusu HIV/aidsu) ali otrokom v Burkina Fasu, kjer si UNICEF med prioritete postavlja zagotovitev osnovnega izobraževanja čim večjemu številu otrok med 7. in 15. letom. Z akcijo »Umaknimo ruandske otroke z ulic« UNICEF zbira sredstva za pomoč sirotam, ki živijo na ulicah Ruande.
 • Slovenska Karitas pomaga družinam pri nakupu šolskih potrebščin v okviru akcije »Otroci nas potrebujejo«.
 • Ustanova »Skupaj« skupaj s Produkcijsko hišo RED in Slovensko vojsko s projektom »Moje ime je torba, šolska torba« organizira akcijo zbiranja šolskih torb za otroke na Kosovu.
 • Društvo Humanitas skuša s projektom botrstva v Burkini Faso, Gani, Keniji in Sloveniji olajšati dostop do šolanja otrokom, ki jim je to onemogočeno.
 • Edirisini Nasmehi so izobraževalni program, namenjen trem področjem, ki jih šolski sistem v Ugandi običajno zanemarja: ustvarjalnosti, kulturam in praktičnim znanjem.

 

  

 •  Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa si prizadeva za uveljavljanje enakosti človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na spol, spolno usmerjenost, narodnost, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, družbeni položaj, izobrazbo ali katero drugo osebno okoliščino.

 

 

 •  UNICEF Slovenija želi s kampanjo »Dve plati enega sveta« nagovoriti splošno javnost in jo informirati o pomenu razvojne pomoči, zavezah, ki so jih sprejele države EU, naši obvezanosti pomagati in razmerah, v katerih živijo otroci v državah v razvoju. Sredstva, pridobljena iz pobude »Starši otrok sveta«, so namenjena uresničevanju UNICEF-ovih dolgoročnih razvojnih programov (zgodnje otroštvo, izobraževanje deklic, cepljenje in zaščita otrok, boj proti virusu HIV/aidsu) ali otrokom v Burkina Fasu, kjer si UNICEF med prioritete postavlja zagotovitev osnovnega izobraževanja čim večjemu številu otrok med 7. in 15. letom. Z akcijo »Umaknimo ruandske otroke z ulic« UNICEF zbira sredstva za pomoč sirotam, ki živijo na ulicah Ruande.

 

  

 

 

 

 • UNICEF Slovenija izvaja projekt Punčka iz cunj, v okviru katerega lahko ali z izdelavo punčke iz cunj ali s posvojitvijo le-te prispevaš za cepljenje otroka v državah v razvoju; cepljenje bo otroka še leta ščitilo pred pogosto smrtonosnimi boleznimi.
 • Podpri humanitarne projekte Tropske medicine pri Slovenskem zdravniškem društvu otrokom sirotam, ki so jim starši umrli zaradi HIV-a.

 

  

 • Doniraj Focusu,  društvu za sonaraven razvoj, in s prispevkom pomagaj pri izvajanju njihovih dejavnosti za varstvo okolja.
 • Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj, spreminja načela trajnostnega razvoja v način življenja, tako da ljudem predstavlja navdihujoče dobre prakse in v družbi povečuje dostopnost dobrih produktov.

 

 

 

 • S projektom »Tudi ti si delček istega sveta« so si razvojne organizacije v okviru Sloge prizadevale za vključitev razvojnih vsebin v formalno in neformalno izobraževanje ter izboljšanje splošne ozaveščenosti prebivalstva o razvojni problematiki in 'globalne solidarnosti'.

 

 

 

 

Postani prostovoljec/prostovoljka!

logo Izkoreniniti skrajno revščino

 • V okviru akcije»Ne pozabimo« želi Slovenska Karitas z gradbenim materialom in mladimi prostovoljci in prostovoljkami iz Slovenije omogočiti trem najrevnejšim in pregnanim družinam iz Kolib, Banja Luke in Mostarja, da pridejo do strehe nad glavo, ter s hrano in drugo najnujnejšo pomočjo še naprej pomagati tudi v Sarajevu in Bitoli.
 • Kot prostovoljec/prostovoljka se pridruži Zavodu Ekvilib.
 •  

 

 • Pridruži se UNICEF-ovi skupini prostovoljcev, ki izvajajo delavnice po osnovnih šolah in vrtcih, samostojne in/ali skupinske projekte, pomagajo pri organizaciji različnih dogodkov, pri prevajanju, pakiranju in so vključeni v UNICEF-ove programe zbiranja sredstev, izobraževanja ter zagovorništva otrokovih pravic.
 • Prostovoljno pomagaj pri programih Edirisinih Nasmehov (Edirisa Smiles) v Ugandi.
 • Prostovoljci in prostovoljke pri Humanitasu pomagajo pri delu posameznih sekcij oz. programov v Sloveniji in v tujini.

 

 • Na Slovenski filantropiji izvajajo s pomočjo prostovoljk, prostovoljcev in prostovoljskih organizacij program »Širjenje in razvijanje prostovoljstva v Sloveniji«.

 

 

 

 

 • Pridruži se UNICEF-ovi skupini prostovoljcev, ki izvajajo delavnice po osnovnih šolah in vrtcih, samostojne in/ali skupinske projekte, pomagajo pri organizaciji različnih dogodkov, pri prevajanju, pakiranju in so vključeni v UNICEF-ove programe zbiranja sredstev, izobraževanja ter zagovorništva otrokovih pravic.

 

 

  

 •  Center za promocijo zdravja, ki deluje v okviru Slovenske filantropije [bold], je začel s projektom »Uvajanje prostovoljnega dela v slovenske bolnišnice«. Prostovoljstvo v bolnišnicah je dejavnost, ki bogati in popestri bivanje bolnikov oziroma oskrbovancev v času zdravljenja, rehabilitacije ali okrevanja.
 • Pridruži se Združenju Naravni začetki, katerega namen je informiranje, izobraževanje, vzpostavljanje izbir, svetovanje, podpora in pomoč v obporodnem obdobju.

 

 

 • Pridruži se mreži UNICEF-ovih prostovoljcev in izdelaj punčko iz cunj.
 • Prek Sekcije za tropsko medicino pri Medicinski fakulteti in Sekcije za tropsko medicino pri Zdravniškem društvu se študenti medicine, stomatologije, mikrobiologije, visoke šole za zdravstvo in zdravniki dodatno izobražujejo s področja tropske medicine in nato delujejo na terenu v tropskih deželah s slabšo zdravstveno oskrbo.

 

 

 

 • Pridruži se prostovoljcem v pravični trgovini 3muhe.
 • Postani prostovoljec/prostovoljka pri Umanoteri, slovenski fundaciji za trajnostni razvoj.

 

 

 

 

 

Praktični nasveti

V nadaljevanju se nahaja zbirka praktičnih nasvetov za ukrepe, s katerimi lahko sami prispevate k trajnosti okolja.

Odpadno jedilno olje nikar v straniščno školjko

Ali slučajno ne veste kam z odpadnim jedilnim oljem? Na straniščno školjko ali vodovodni odtok kar pozabite, saj lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko malo glodavci, težave pa bodo imeli tudi na čistilni napravi.

Odpadno jedilno olje ne smete mešati z drugimi odpadki ali ga kuriti v pečeh. Čistilnih naprav zanj pa za enkrat še ni. Torej, kaj storiti?

Okoljsko-raziskovalni zavod priporoča, da olje najprej ohladite, ga zlijete v plastenko ali steklen kozarec in dobro zaprite. Plastenko nato oddajte v najbližjem zbirnem centru za odpadke. Gospodinjstva imajo možnost oddati odpadno jedilno olje ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov enkrat na leto.

Iz odpadnega jedilnega olja pridelajo bio-dizel. Iz enega litra nastane 90 odstotkov bio-dizla, torej ekološkega goriva. Ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji, še pojasnjujejo na Okoljsko-raziskovalnem zavodu.