1. milenijski razvojni cilj: izkoreniniti skrajno revščino in lakoto

Na tej spletni strani smo zbrali nekaj najzanimivejših spletnih strani, knjig in filmov, ki bodo dodatno osvetlili izzive, s katerimi se srečuje človeštvo pri preprečevanju skrajne revščine in lakote.

 

Spletne strani z dodatnimi informacijami:

  • O prvem milenijskem cilju na spletni strani Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
  • O prvem milenijskem cilju na spletni strani UNICEF-a (v angleščini). Tukaj. 
  • O prvem milenijskem cilju, dobrih praksah in novicah o doseganju tega cilja na uradni strani Milenijske kampanje Združenih narodov (v angleščini). Tukaj. 
  • O prvem milenijskem cilju na strani Razvojnega programa ZN (UNDP). Na strani najdete opis delovanja specializirane agencije in povezave poročil Milenijske kampanje o doseganju tega cilja (v angleščini). Tukaj.
  • O doseganju prvega milenijskega cilja v različnih državah na spletni strani MRC monitor (v angleščini). Tukaj.  

 

Zanimivo branje:

  • Frank McCourt: Angela's Ashes - irsko-ameriški avtor Frank McCourt pove zgodbo o svojem otroštvu v Brooklynu in na Irskem. Angela's Ashes služi kot živ dokaz o pomenu moralnih vrednot in zdravega smisla za humor, s čimer je McCourt prebrodil trpljenje in mizernost otroških let.
  • Ivan Cankar: Na Klancu - ljudje, ki so živeli na Klancu, so imeli vsi nesrečno usodo. Vsak izmed njih je končal slabo. Zbirka samostojnih novel ponazori življenje v revščini in skrajni bedi. Če bi se držali Cankarjeve misli, »Obsojeni na smrt«, ki pravi, da nam je vse tako ali tako že v naprej usojeno, bi bilo najbolje, da se vlečemo za prvim vogalom in čakamo bodisi na smrt, bodisi na vrečo zlata, ki nam bo padla na glavo.

 

Zanimivi filmi in dokumentarni filmi:

  • The End of Poverty? (2008) - film nas vpraša, ali pravi vzroki za revščino dandanes izhajajo iz namerne orkestracije iz kolonialnih časov, ki se je razvil v moderni sistem, kjer bogate države izkoriščajo revne. Ljudje, ki živijo in se bojujejo proti revščini odgovorijo na vprašanje z obsojanjem kolonializma in njegovih posledic: kraja zemlje, izkoriščanje naravnih virov, dolgovi, prosti trg, povpraševanje po poslovnih profitih in razvoj ekonomskega sistema, v katerem 25 % svetovnega prebivalstva upravlja s 85 % svetovnega bogastva.
  • Workingman's Death – Smrt delavca (2005) - smrt delavca prikaže, kako kapitalizem nekaterim ljudem omogoča, da živijo v 21. stoletju, druge pa sili, da živijo v 19. stoletju. Delavci po svetu še vedno delajo v takih pogojih, v kakršnih je delal proletariat v času industrijske revolucije. Predstavljajo dehumanizirane ostanke industrijske revolucije, kot preostanki kapitalističnega in socialističnega eksperimenta, kot preostanki časa, ki ga ni več.